• idag
  21 okt
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Så blev Asap Rocky en statsangelägenhet

Nyheter
PUBLICERAD:
Asap Rocky
Foto: Taylor Jewell
En president i USA som kritiserar en svensk statsminister, en namninsamling med hundratusentals underskrifter – och en nygammal debatt om det svenska häktessystemet.
Fallet med den amerikanske hiphopartisten Asap Rocky har rivit upp känslor långt utanför Sveriges gränser.
Hur hamnade vi här?

Den internationella publiciteten börjar med ett filmklipp. Den 1 juli publicerar nöjessajten TMZ i USA en film från ett bråk i Stockholm. En person syns i den skakiga filmsekvensen kasta en man till marken. Därefter utdelar flera personer både slag och sparkar mot mannen på marken. En av dem som syns på filmen är artisten Asap Rocky, i Sverige för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm.

På Asap Rockys Instagramkonto publiceras senare andra filmklipp från händelsen som sägs visa upprinnelsen till bråket. Där syns hans livvakt be två män att sluta följa efter dem.

Ingen vill slåss med er, gå åt det där hållet, hörs också rapparen säga till männen.

"Vi känner inte de här killarna och vi ville inte ha bråk, de följde efter oss i fyra kvarter", står det i texten under filmen.

Grips efter konsert

Dagen därpå uppträder Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, på Stadion. Enligt Aftonbladets recensent Markus Larsson, som ger artisten betyget fyra av fem, "äger" han festivalen med sitt framträdande.

Därefter grips han, natten mot onsdagen den 3 juli.

Två dagar senare beslutar Stockholms tingsrätt att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för misshandel. En förundersökning mot en av de personer som var inblandad i bråket med artisten och hans följe inleds också men läggs sedan ned, enligt åklagaren har mannen agerat inom sin nödvärnsrätt.

Trump blandar sig i

Två veckor efter häktningen av Asap Rocky når historien hela vägen till Vita huset. Då har redan ett upprop på sajten change.org som kräver artistens frisläppande lockat hundratusentals att skriva under. Flera demokratiska kongressledamöter uppmanar Sveriges regering att släppa artisten – men när USA:s president Donald Trump ger sig in i leken når fallet helt nya proportioner.

-Många afroamerikaner har frågat mig om jag kan hjälpa till. Jag känner inte Asap Rocky, men han har ett enormt stöd i det här landet, säger presidenten under en presskonferens den 19 juli.

Senare utvecklar han resonemanget på Twitter. Han har just talat med hiphopstjärnan Kanye West om dennes vän Asap, skriver Trump. West är sedan tidigare en känd Trumpsympatisör, och har flera gånger synts bära den röda "Make America great again"-kepsen från Trumps presidentvalskampanj 2016.

"Jag ska ringa Sveriges mycket begåvade statsminister för att se vad vi kan göra för att hjälpa Asap Rocky", twittrar presidenten.

Och det gör han. 19 dagar efter bråket har fallet med Asap Rocky blivit en statsangelägenhet.

"Alla är lika inför lagen"

Samtalet pågår med en vänlig och respektfull ton i cirka 20 minuter, säger Stefan Löfvens pressekreterare Toni Eriksson till TT efteråt. "Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet är helt självständigt och att alla är lika inför lagen i vårt land. Regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka den här rättsprocessen".

I USA finns ett system där personer kan betala borgen och släppas fria i stället för att sitta häktade – och just skillnader mellan Sveriges och USA:s rättsväsende verkar ge upphov till flera missförstånd. Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter får avbryta sin semester för att bemöta krav på artistens frisläppande.

Tingsrätten motiverar häktningen med att det finns risk att Asap Rocky lämnar Sverige. Men fallet leder också till en debatt om det i delar kritiserade svenska häktessystemet, där flera advokater på debattsidor kräver bättre insyn i processen och vill se förnyade regler.

Kan få skadestånd

I USA har anklagelserna om rasism stundtals varit omfattande sedan artisten frihetsberövades. Kongressledamoten Adriano Espaillat säger bland annat att "händelsen är ännu ett exempel på de rasfördomar som unga färgade män utsätts för runtom i världen", enligt The New York Times.

Asap Rocky grips och häktas mitt under sin pågående Europaturné, och ställde in samtliga framträdanden juli ut. Enligt Dagens Nyheter kan artisten få rätt till skadestånd och ersättning för förlorad inkomst, som enligt advokaten uppgår till minst 16 miljoner kronor.

Torsdagen den 25 juli meddelar åklagare Daniel Suneson att han väcker åtal mot Asap Rocky och ytterligare två män från hans sällskap som var inblandade bråket.

Kort därefter twittrar Donald Trump ut sitt missnöje:

"Väldigt besviken på statsminister Stefan Löfven för att han inte kunde agera".

Släpps efter 30 dagar

Den 30 juli inleds rättegången mot Asap Rocky och två andra män i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Mediebevakningen är massiv och förhandlingarna följs noga även från utlandet.

Efter tre förhandlingsdagar, där flera vittnen och Asap Rocky själv fått ge sin version av bråket den 30 juni, kommer beskedet att rapstjärnan släpps från häktet i väntan på domen.

Han är därmed fri att lämna Sverige. Åklagaren hade yrkat på sex månaders fängelse.

Beskedet möts av jubel i rättssalen och en lättad Asap Rocky tackar fansen på Instagram:

"Tack från djupet av mitt hjärta till alla fans, vänner och vemhelst som stöttat mig under de här senaste veckorna", skriver han.

Donald Trump var inte heller sen att kommentera beskedet, på sedvanligt vis via Twitter.

"Asap Rocky släppt ur fängelset och på väg hem till USA från Sverige. Det var en Rocky vecka, kom hem på stört Asap!", skrev Trump.

Marc Skogelin/TT

"Han är naturligtvis ytterst märkt av den här händelsen", sade Asap Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic om artisten i samband med att åklagaren väckte åtal den 25 juli.
Foto: Fredrik Persson/TT

Fakta: Turerna i Asap Rocky-fallet

TT

Söndag 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.

Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.

Tisdag 2 juli: På Asap Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder Asap Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.

Fredag 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur Asap Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även Asap Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.

Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att Asap Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.

Torsdag 11 juli: Asap Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.

Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att Asap Rocky släpps från häktet.

Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag 19 juli: Asap Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till den 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa Asap Rocky.

Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.

Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av Asap Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.

Tisdag 30 juli: Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt mot Asap Rocky och ytterligare två män i hans sällskap.

Fredag 2 augusti: Tingsrätten meddelar att alla tre släpps ur häktet i väntan på domen den 14 augusti. Asap Rocky lämnar Sverige samma dag.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.