Hoppa till huvudinnehållet

Skola behöver saneras från PCB

Publicerad:
Rasmus Kumpula
rasmus.kumpula@sla.se
Rektor Pär Ljungqvist utanför Käpplundaskolan.
Rektor Pär Ljungqvist utanför Käpplundaskolan. Foto: Rasmus Kumpula

Efter att man börjat planera inför renoveringen av Käpplundaskolan i Skövde hittas PCB i skolans fasader. Nu behöver byggnaden saneras och det, tillsammans med renoveringen, väntas vara klart om drygt två år.

Käpplundaskolan ska till hösten börja renoveras och när man under våren planerade arbetet hittade man något oväntat. I skolans utvändiga fasad fann man PCB, som är giftigt och kan vara cancerframkallande. Byggnaden ska saneras i samband med renoveringen och eleverna kommer gå till skolan som vanligt.

– Det är i fönsterfogar och fogarna mellan teglet det finns PCB. Byggnaden är över 50 år gammal och då användes sånt här, säger rektor Pär Ljungqvist och fortsätter:

– Renoveringen och saneringen kommer förhoppningsvis sätta igång i oktober eller november. Det är en del upphandlingar kvar varför det dröjer lite.

Elever flyttas

Renoveringsarbetet kommer ske i ett antal etapper och årskurserna 4 och 5 kommer flyttas till Trädgårdsstadens skola för att ge plats åt arbetet. Övriga årskurser kommer vara kvar på skolan men byta klassrum allt eftersom renoveringen och saneringen fortlöper.

– Det är ett certifierat företag som ska sanera byggnaden. Vi kommer ha ett nära samarbete med dem och de som renoverar för att kunna driva verksamheten samtidigt som de arbetar. Vi vill undvika att störa varandra så mycket som möjligt.

Saneringen kommer ske i ett slutet byggnadsområde för att ämnet inte ska spridas. Renoveringen var planerad redan innan man hittade PCB och det är främst exteriören som ska få sig ett lyft men också en del miljöer inomhus.

– Hela byggnadsfasaden ska kläs in och vi ska lägga in nya golvmattor. Vi behöver nu också byta ut alla fönster och dörrar, på grund av PCB, och då kommer det behövas en del arbete även invändigt.

Säkerhet

Ingemar Linusson som är fastighetschef på Skövde kommun sa i ett pressmeddelande:

– Vi är trygga med att saneringen kommer genomföras på ett professionellt och säkert sätt så att inga individer som vistas i skolmiljön kommer att påverkas.

Artikeltaggar

KäpplundaskolanNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.