Hoppa till huvudinnehållet

ARV välkomnar regeringens beslut

Publicerad:
Christer Haagman från Aktion Rädda Vättern.
Christer Haagman från Aktion Rädda Vättern. Foto: Jesper Sydhagen

Regeringens beslut att stoppa det planerade arbetet på Karlsborgs flygplats glädjer Aktion Rädda Vättern (ARV). Aktionsgruppen, som vill förhindra spridning av gifter till Vättern, låg bakom överklagandet.

I november överklagade ARV beslutet från tillsynsmyndigheten Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM) att tillåta byte av bankantsdränering på flygplatsen. Då hamnade ärendet hos regeringen som nu satt tillfälligt stopp för Fortifikationsverkets renoveringsplaner i väntan på att mer kunskap om miljöriskerna tas fram.

– Det känns bra. I och för sig var det väntat. Även Försvarsmakten måste ju följa miljölagstiftningen och då hade de inte kunnat fatta något annat beslut, men vi är ändå väldigt glada att det blev så här, säger Christer Haagman från ARV.

Aktionsgruppen vill att bankantsdräneringen hanteras tillsammans med det separata dräneringsärende som behandlas av länsstyrelsen.

Vad tror du detta kan leda till?

– Det är i alla fall ett nödvändigt och första steg. Kortsiktigt är vårt mål att man inte dränerar ut PFAS-förorenat grundvatten i dricksvattnet, utan man måste sanera först. De utsläpp som sedan kommer måste gå genom en reningsanläggning som man gör på andra ställen.

Han tar Landvetters flygplats som exempel, där det finns en fullskalig reningsanläggning som renar vattnet från PFAS med upp till 99 procent.

Stämde försvaret

Nyligen stämde det kommunala vattenbolaget i Uppsala Försvarsmakten på 225 miljoner kronor för kostnaderna att rena vattnet från PFAS-kemikalier som tillförts genom övningar med brandskum. ARV hoppas att något liknande inte ska behöva hända i Karlsborg, utan att frågan löses på ett tidigare stadium.

Haagman menar att vattnet från Vättern, utifrån den kunskap som finns, fortfarande är tjänligt att dricka, trots att PFAS-nivån överskrider miljökvalitetsnormen med det dubbla. Enligt Vätternvårdsförbundet är Karlsborgs flygplats den största punktkällan för PFAS-utsläpp till Vättern.

ARV fortsätter med att skriva yttranden till länsstyrelsen gällande dräneringsärendet. Gruppen har även överklagat tillståndet för ökad militär verksamhet på Karlsborgs flygplats till Mark- och miljödomstolen. Man vänder sig mot att sådan verksamhet och övningar med brandskum överhuvudtaget får pågå på en landtunga vid en dricksvattentäkt.

– Det är en olämplig plats helt enkelt, säger Haagman.

Artikeltaggar

KarlsborgMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.