• idag
  30 maj
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dags för SD att visa vad de vill med budgeten

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jesper Sydhagen
Replik på Jan-Yngve Johanssons (SD) insändare i SLA 9 augusti.

Ja, det är sant att Karlsborgs kommun tagit del av medel från Migrationsverket under åren 2014-2019. Det Jan-Yngve Johansson (SD) glömmer att nämna i sin insändare i SLA är att under dessa år har Karlsborgs kommun fått ta emot cirka 700 migranter. Det utgjorde en stor påfrestning på kommunen som dock hanterades mycket bra både tack vare personalens insatser liksom alla frivilligas engagemang. Inte minst viktigt var det också med de ekonomiska statliga medel som kommunen fick för att kunna hantera det tryck som detta förde med sig. Pengar som i stor utsträckning kom Karlsborgs kommuns kärnverksamheter såsom skola, vård och omsorg till del för att klara de ökade påfrestningarna.

Vi är också tacksamma för att en del av dessa nyanlända har valt att bo kvar i Karlsborgs kommun och integreras då vi behöver öka vår befolkning. Nu är inte tillflödet av migranter lika stort som tidigare och då är medlen från Migrationsverket heller inte lika omfattande som tidigare. Det är enkel matematik, även om vi kan ha synpunkter på att staten alltför snabbt vältrat över ett för stort ekonomiskt ansvar på den kommunala nivån i förhållande till hur snabbt de nyanlända generellt sett kan etablera sig och skapa sig en egen försörjning här.

Det är också sant att prognosen för kommunen 2019 nu lutar åt ett minusresultat, efter flera år av stora plusresultat. Något som dock Sverigedemokraterna borde ha lärt sig efter nio år i kommunfullmäktige är att det inte är tillåtet för kommunen att föra med sig ett plusresultat till nästkommande års verksamhet. Kommunen får inte använda resultatet till driftskostnader, löner eller liknande utgifter. Detta är reglerat utifrån lagar och förordningar och de måste vi naturligtvis följa. Vi kan använda resultatet till investeringar men inget annat. Mot bakgrund av att Karlsborgs kommun står inför behov att investera, bland annat i ny skola, så är ändå de goda årens resultat till stor fördel för kommunen.

Sverigedemokraterna har under nio år varit med på varje budgetgenomgång i kommunen, deltagit på varje beslutsmöte där prognoser och budget diskuterats, på möten då det lagts fram förslag på ny budget och tagits beslut om nästkommande års budget. Men inte en enda gång har Sverigedemokraterna lagt fram något eget budgetförslag eller hur de anser att medlen ska fördelas.

Om nu Sverigedemokraterna vill ta ansvar för kommunen och dess invånare så är det nog dags att de också visar vad de vill med budgeten i kommunen och hur de anser att medlen ska fördelas. Det är inte att påvisa någon politisk vilja eller handlingskraft att bara säga att allt är fel utan att komma med egna budgetförslag.

Övriga partier har varit delaktiga i budgetarbetet och lagt fram egna budgetförslag eller tillsammans med andra partier. Om Sverigedemokraterna verkligen menar allvar så ser jag verkligen fram emot deras förslag till budget 2020. Om inte så är ju Sverigedemokraternas insändare bara tomma ord.

Catarina Davidsson (C)

Kommunstyrelsens ordförande Karlsborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.