• idag
  8 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Till minne

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Løvland, Marianne

Ivar Virgin

Förre riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Ivar Virgin avled den 3 augusti i en ålder av 83 år i sitt hem Mariedal, Lundsbrunn. Han sörjes närmast av barnen Anna, Ivar, Kajsa och Sophie med familjer. Hustrun Eva avled förra året.

Ivar Virgins far var en ledande moderat politiker i riksdagen på 1960- och 70-talen bland annat som vice talman. Sonen Ivar gick i faderns fotspår, då han utbildade sig till sjöofficer men blev sedan civilekonom, samtidigt som han övertog driften av lantbruket Mariedal, Ova i Götene kommun.

Ivar engagerade sig senare politiskt, först i Götene kommun, där han var ordförande i skolstyrelsen. I Skaraborgs läns landsting var han ordförande i byggnadsnämnden. I Skaraborgsbanken, senare Gotabanken, var han styrelseledamot liksom i Västsvenska lantmän. Ivar var också ordförande i kyrkostämman i hemförsamlingen Ova. Bland andra uppdrag kan nämnas styrelsen för länsstyrelsen i Skaraborgs län och 1992 års FN-konferens om miljö och utveckling 1990-92.

1982 valdes Ivar Virgin in i riksdagen. Han var under åren fram till 1995 suppleant eller ledamot i Utrikesutskottet, Försvarsutskottet och vice ordförande i Jordbruksutskottet.

Vid Sveriges inträde i EU i januari 1995 var Ivar en av dem som riksdagen utsåg till EU-parlamentet, där han blev känd som en skicklig och omdömesgill miljöpolitiker, även över partigränserna. Han valdes därefter för ytterligare en period.

Uppräkningen av alla uppdrag som Ivar Virgin hade ger ingen rättvisa åt vad han egentligen betydde som vän och medarbetare. Han var en person med starka åsikter, bland annat i försvarsfrågan på senare tid. Vad han ville i politiken och i andra frågor gick aldrig att ta fel på men vänskapen bestod, även om åsikterna ibland kunde gå isär. Att skilja på sak och person var för Ivar en självklarhet.

Med Ivar Virgin går en person ur tiden, som kommer att saknas av många, mest givetvis av familjen, som alltid stod i centrum men också av alla oss, som lärde känna honom och hade förmånen att samarbeta med honom.

Lars Hjertén

Lars Elinderson

Svenolof Grenabo

Johnny Magnusson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.