• idag
  30 maj
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Catarina Davidsson tänjer på sanningen - igen

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jesper Sydhagen
Replik till Catarina Davidsson (C) i SLA 19/8.

Rätt ska vara rätt så låt mig inledningsvis konstatera att Sverigedemokraterna har funnits i kommunfullmäktige i fem år, inte nio år som Catarina Davidsson påstår. Vi fick tre mandat i valet 2014, vilket var våra första mandat i Karlsborg.

Mitt inlägg handlade inte om budgetprocessen, vilket CD:s inlägg gör. Vad jag skrev i mitt inlägg var att vi fått avslag på vår motion om tydligare redovisning av kostnader och intäkter för nyanlända i Karlsborgs kommun.

Skälet för att vi ville ha en tydligare redovisning är att den förda invandringspolitiken är det som mest kommer att påverka kommunernas ekonomi i framtiden. Många kommuner underskattar dessutom sina kostnader för nyanlända enligt SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Vidare är det så att kostnaderna nu ökar när etableringsperioden för nyanlända är över och stödet från Migrationsverket upphör. Enligt uppgifter från SKL i maj 2019 är 69 kommuner i kris och det är bara början.

Ett bra och tydligt underlag är väl sannolikt det som alla partier behöver när man ska göra en budget eller möjligen prioritera i en redan lagd budget när det handlar om nedskärningar.

En kommun ska enligt anvisningarna eftersträva en vinst på cirka 2 %. Det borde CD känna till. Det handlar inte om att göra ett nollresultat.

Det fanns inte en stavelse i mitt inlägg där jag skrev att allt är fel, som CD påstår. Var stod det någonstans?

Sedan är det väl så att man kan visa politisk vilja på olika sätt. Visst kan Sverigedemokraterna ta fram en egen budget med den 100-procentiga vissheten om att den kommer att bli nedröstad. Eller också kan vi lägga vår tid och kraft på en seriös analys av de budgetar som de andra blocken lägger för att se vilken som passar vår politik bäst.

Förra budgetberedningen när SD röstade på Socialdemokraternas budget blev CD mycket upprörd och beskyllde S för att spela under täcket med SD.

Om man nu vill ha stöd för sin budget, vilket verkar vara det som CD oroar sig mest för, så kan man ju alltid prova med att föra en dialog med den man vill ha stöd av. Men det har inte varit aktuellt varken för S eller Alliansen och det kommer med all sannolikhet inte att vara aktuellt kommande budget heller.

Jan-Yngve Johansson

Sverigedemokraterna Karlsborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.