• idag
  15 aug
  18°
  • Vind
   0 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  28°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

PRO-medlemmar på Karlstadsresa

Läsarnas
PUBLICERAD:
Alsters herrgård var ett av besöksmålen.

Ett tiotal PRO:are från Skövde har varit på en resa till Gustaf Frödings Alster och Lars Lerins utställning på Sandgrund i Karlstad. Resan skedde tillsammans med Skaraborgsresor och ytterligare 40 resenärer.

Första besöksmålet var Alsters herrgård som är Gustaf Frödings minnesgård. Besöket inleddes med att en guide gav en mycket god bild av Frödings liv från födsel till graven.Han föddes på Alsters herrgård den 22 augusti 1860. Gustafs barndom var fylld av både glädje men också personliga trauman, vilket påverkade honom både som person och diktare. På Alsters herrgård bodde han i ett år. Den tiden var en stor inspirationskälla i hans arbete som diktare.

Frödings psykiska hälsa var periodvis mycket instabil, men han var trots det en oerhört produktiv poet och har skrivit närmare 400 dikter. Gustaf Fröding dog den 8 februari 1911 i sitt hem Villa Gröndal i Stockholm och begravdes på Uppsala kyrkogård. Cirka 200 000 människor kantade vägen när han fördes från Stockholm till Uppsala.

På Alsters herrgård hade vi även tillfälle att se en utställning om Gustaf Fröding och serverades en god lunch.

Nästa resmål var Sandgrund i Karlstad och Lars Lerins utställning. Även här fick vi en bra guidning om Lars Lerins liv och måleri.

Lars anses som en framstående akvarellmålare i Norden och i världen med enorm arbetskapacitet. Lars målar även i andra tekniker. Han är också en begåvad författare med en helt egen stil och har sedan sin debut 1983 med Utpost publicerat cirka 60 verk i bokform. Lars Lerin har bl.a. tilldelats Augustpriset 2014 och Kristallenpriset 2016.

Efter guidningen fick vi tid för att gå runt och studera tavlor och övrigt på utställningen. Därefter hemresa med nöjda resenärer efter en väl upplagd resa.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.