• idag
  4 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  5 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  6 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  7 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  8 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

49 av 271 licensområden stoppas från att skjuta älg

Mera
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Älgen går säker i 49 licensområden i västra Götaland.
Foto: Per Jonson
49 av västra Götalands 271 licensområden stoppas från att skjuta älg under jaktåret 2019-2020. Anledningen är att jaktområdena inte slutregistrerat förra säsongens älgjakt i rätt tid.

Länsstyrelsen har skickat ut beslut om tilldelning av älg för jaktåret 2019-2020 till samtliga licensområden. 49 av västra Götalands licensområden får 0 älgar i tilldelning.

I Västra Götalands län har det i genomsnitt de senaste fyra åren fällts drygt 2 900 vuxna älgar och närmare 3 000 kalvar. De 49 licensområden som nu får 0 i tilldelning skulle ha kunnat fälla 53 vuxna älgar och 80 kalvar. Det motsvarar ungefär två procent av den planerade älgtilldelningen.

I år skulle älgjakten vara slutregistrerad i Älgdata, Länsstyrelsens system för älgregistrering, den 14 mars. Alltså 14 dagar efter avslutad jakt. Länsstyrelsen i Västra Götalands län förlängde rapporteringstiden med tre dagar, eftersom många slutrapporterar sista dagen. Trots detta har många inte slutrapporterat och blir därmed utan tilldelning av älg för årets jakt.

Länsstyrelsen ställer årligen färdigt ett förslag till licenstilldelning av älg som sedan går till älgförvaltningsgrupperna. Förvaltningsgrupperna korrigerar listan utifrån de lokala förhållanden inom respektive förvaltningsområde och skickar sedan listan tillbaka till Länsstyrelsen som rimlighetsgranskar listan och beslutar.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.