• idag
  9 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Till minne

Familj
PUBLICERAD:

Gunnar Boström

Efter ett långt liv som läkare, då han var en av landets yngsta läkare när han utexaminerades i början av 1950-talet och som en av landets äldsta yrkesverksamma läkare med mer än 60 år av obruten patientkontakt, har nu doktor Gunnar Boström avlidit.

Han firade sin 90-årsdag i början av april i år med ett fantastiskt kalas där nära och kära köade för att hylla jubilaren. I sitt hem på Toresäter i Lerdala utanför Skövde, bjöd Gunnar Boström på mat, kaffe och tårta. 2 september avled han på Ekedals sjukhem i Skövde.

Under sitt långa liv som läkare har doktor Gunnar Boström hjälpt, tröstat och lindrat tusentals patienter. Hans läkargärning är unik. 1953 fick han sin läkarlegitimation och blev därefter specialist inom allmänmedicin, gynekologi och obstetrik. Han tjänstgjorde bland annat som förlossningsläkare i Örebro, som provinsialläkare i Vara och därefter som 1:e stadsläkare i Skövde, där han ansvarade för grundskola, yrkesskola och gymnasium. Han hade även hand om kommunens hälsovårdsärenden med miljöfrågor, smittskydd, könspolitik samt familjerådgivning.

Redan under 1960-talet startade han också sin egen privata klinik, som han upprätthöll ända fram till sin död. Många skaraborgare har haft doktor Gunnar Boström som sin läkare under mer än 50 år!

Gunnar Boström har också under flera decennier tillsammans med sin hustru Ulla och Skaraborgshjälpen, ägnat sig åt omfattande internationellt hjälparbete, främst i Polen och Ryssland.

Under de sista decennierna av sin läkargärning, kunde han hjälpa och lindra smärtpatienter, främst med artros, men även andra smärttillstånd, genom den metod som han kallade ICI-metoden. Under våren 2019 – lagom till hans 90-års dag - utkom doktor Gunnar Boströms bok i samarbete med Patientföreningen för smärtlindring: ”ICI-metoden – artros-astma-allergi – en patientbok”. Patientföreningen bildades av doktor Boströms patienter 2013.

Doktor Gunnar Boström har nu avslutat sin humanitära gärning, men hans livsverk lever vidare genom boken ”ICI-metoden” som sammanfattar hans livsverk och är tänkt att inspirera flera läkare att erbjuda smärtlindring och livskvalitet till främst den äldre delen av befolkningen. Oändligt många människor är tacksamma för att ha fått hjälp och lindring genom doktor Gunnar Boströms osjälviska arbete, både som läkare men också som medmänniska och med patientens bästa ständigt för ögonen.

Maria Cidh Christensen

ordförande i Patientföreningen för smärtlindring

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.