Hoppa till huvudinnehållet

Efter fjolårets frånvaro - Billingeracet XC tillbaka

Publicerad:
Starten i Billingeracet XC 2017. I fjol ställdes loppet in, men nu är det tillbaka som en deltävling i Västgötacupen under arrangemang av Skövde CK. Foto: Johan Espefält

Västgötacupen gör åter ett stopp i Skövde när Skövde CK arrangerar Billingeracet XC. Efter frånvaron i fjol gläds klubben åt att arrangera tävlingen på nytt.

Det var det massiva arbetet på Billingen som gjorde att Skövde CK i fjol valde att ställa in varvloppet Billingeracet XC. Arbetet på berget pågår visserligen fortfarande, men i år blir det ändå cykeltävling.

– Vi är lite begränsade vad gäller vårt tävlingscentrum, men vi håller till på den nordvästra delen av den stora parkeringen, säger tävlingsledaren Mats Svensson.

Billingeracet ställs in

Billingeracet XC avgörs på en tävlingsbana som består av fyra slingor som till stor del utgörs av singeltracks med byggda hinder.

– Vi har byggt en del nytt, och kommer även att nyttja den nya teknikbanan som nu är klar. Vi tycker att vi har bra banor och det kommer att finnas gott om publikplatser. Målspurten blir upp över bron på stadion vilket kommer bli jättebra för publiken, säger Svensson.

För klassen Herrar elit väntar fem varv på en bana som mäter 4,6 kilometer. Damernas motsvarighet kör fyra varv på samma bana. Utöver elitklasserna sträcker sig deltagarspannet från ungdomsklasser F/P10-12 till motion.

Mycket ungdomar

Billingeracet XC är en del i Västgötacupen som hittills har avverkat åtta deltävlingar. Med Skövdes CK:s arrangemang närmast på lördag återstår fem deltävlingar i cupen.

– Västgötacupen är i huvudsak för ungdomar, så merparten av de som kommer att köra här kommer att vara yngre, säger tävlingsledaren som hoppas på 250-300 startande på lördag.

Ingen hängde med Wengelin

Hur stor uppslutningen kommer vara i elit- och juniorklasserna återstår att se. Klart är dock att en hel del snabba cyklister kommer att saknas i startfältet.

– Tyvärr sammanstrålar tävlingen med en landslagssamling i Halden i Norge, vilket gör att de bästa juniorerna och eliten kommer att vara där i stället, säger Mats Svensson.

Artikeltaggar

CyklingSkövde CK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.