• idag
  30 maj
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stadsvandring i Skövde med Aktiva seniorer

Läsarnas
PUBLICERAD:

Börje Bergsten tog med ett antal Aktiva seniorer på en trevlig vandring genom centrum av Skövde. Han berättade om dess utveckling som tog sin början redan på 1200-talet då staden bara var en ganska liten ort men omnämnd och känd tack vare vårt helgon Elin. Tack vare henne fick vi bl.a. en stor kyrka mitt i byn. På 1400-talet upphöjdes den lilla orten till stad.

1759 brann i stort sett hela staden ner till grunden, förutom ett enda hus som blev kvar, nuvarande Helénsstugan. 1920 var Skövde störst i Skaraborg. 1859 kom järnvägen till Skövde. Den har från början betytt mycket för stadens utveckling. Skövde Gjuteri o Mekaniska Verkstad startades vilket sedan resulterade i våra två Volvofabriker. Även våra regementen har haft stor betydelse.

Vi fick höra flera anekdoter om olika människor som bodde i Skövde under olika perioder, allt ifrån en präst, som halshöggs på Hertig Johans torg på 1600-talet, till olika profiler som bott och verkat i vår stad och som haft stort inflytande på Skövdes utveckling. Vi passerade fastigheten där gamla Sparbanken låg, hörnan Rådhusgatan/Kungsgatan där Monteleones konditori fanns och där Börje Bergsten själv hade arbetat en gång som springpojke.

Vandringen avslutades framför S:ta Helena kyrka med utsikt över Hertig Johans torg och Livets brunn där det fanns mycket historia att lyssna till.

Deltagarna ser nu fram emot en ny vandring med nya berättelser om hur Skövde blivit den stad som vi ser idag.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.