Hoppa till huvudinnehållet

Handelskriget: "Ingen vet hur det här slutar"

Publicerad:

Volvo Cars har bilproduktion i både Kina och USA - två länder som för ett intensivt handelskrig med varandra med höjda tullar. Det gynnar på kort sikt bilarbetare i Sverige och Europa.

– Men ingen vet hur eller när det här slutar, säger fordonsforskaren Mikael Wickelgren till SLA.

Det pågående handelskriget mellan de båda jättarna USA och Kina påverkar hela bilbranschen som är beroende av framgångar på de två största marknaderna i världen.

För Volvo Cars har det redan fått stora konsekvenser då produktion av bland annat XC60 flyttats från Kina till Europa för att kunna komma runt effekterna av höjda tariffer och tullar för bilar som exporteras till USA.

För Volvos nya fabrik i Charleston, South Carolina, innebär handelskriget att den tidigare planerade utbyggnaden för produktion av nästa generation XC90 är satt på halt.

Stolta amerikaner bygger ny Volvo

Att producera bilar i USA för den kinesiska marknaden är just nu uteslutet.

– Det svåra för Volvo och andra biltillverkare är att ingen vet hur länge det här kommer pågå och vart det slutar. Ska man flytta om produktion, vilket är kostsamt och i många fall väldigt komplext, eller ska man helt enkelt ta den ökade kostnaden handelskriget medför under en period och hoppas att det snart når en lösning? funderar Wickelgren.

Att ställa om produktion och alla logistiska kedjor som planerats i åratal för att nå kostnadseffektivitet, är både dyrt och tidskrävande.

Tio procent uppåt för Volvo Cars

Försäljningsmässigt går Volvo Cars som tåget och ser ut att slå nytt rekord under 2019, men marginalerna pressas av de ökade tullarna och flyttad produktion. För andra kvartalet störtdök vinsten och rörelsemarginalen, även om vd:n Håkan Samuelsson före sommaren uttryckte att det skulle lätta i slutet på året.

– Effekterna av de höga tullarna slår ju även mot de amerikanska biltillverkarna, vilket förr eller senare kan leda till att trycket internt ökar på Donald Trump att nå en lösning, säger Mikael Wickelgren.

Nytt försäljningsrekord för Volvo Cars

Tills vidare innebär handelskriget att Volvo utnyttjar sina anläggningar i Europa till max för att undvika export av bilar mellan Kina och USA, vilket tillfälligt gynnar produktionen i bland annat Göteborg, belgiska Gent och motorfabriken i Skövde. Men på lång sikt kan ett handelskrig slå hårt mot Volvo som exempelvis har all sin produktion av elbilsmärket Polestar förlagd till Kina.

– Det finns få vinnare i den här situationen, det råder det inget tvivel om, konstaterar Wickelgren.

Artikeltaggar

Donald TrumpKinaMikael WickelgrenMotorSkövdeUSAVolvo cars

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.