• idag
  8 apr
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Till minne

Familj
PUBLICERAD:

Håkan Davidsson

Förre kommunalrådet Håkan Davidsson, Hjo avled den 26 augusti i en ålder av 92 år. Han sörjes närmast av hustrun Elisabeth samt döttrarna Lena och Caisa med familjer.

Med Håkan Davidsson har Hjo förlorat en person som under många år betydde mycket för sin bygd. Vi kom att lära känna varandra, när vi båda var med i Moderaternas förbundsstyrelse för mer än ett halvsekel sedan. Håkan var inte den som satt tyst på mötena, hans idéer framfördes genomgående med styrka och engagemang.

I landstinget spelade han tidigt en viktig roll. En fråga som låg honom varmt om hjärtat var idrotten och tillsammans med idrottsintresserade kamrater, inte sällan från Socialdemokraterna, lyckades Håkan höja anslaget utöver det belopp vi hade föreslagit i Kulturnämnden, där jag verkade.

Det är ändå som kommunalråd i Hjo, som Håkan Davidsson är mest känd. Hjo var en slumrande idyll, när Håkan tog över klubban som kommunstyrelsens ordförande, men tillsammans med andra lyckades han vända en nedåtgående trend till en kommun, som ökade invånarantalet. Det blev populärt att bosätta sig i Hjo.

När jag blev rektor på folkhögskolan i Hjo hade jag stor hjälp av Håkan i styrelsen, där han och styrelsens ordförande biskop Grape hade ett utmärkt samarbete. När vi byggde nya lokaler använde Håkan Davidsson sina kontakter med AMS och Försäkringskassan och lyckades få ett stöd, värt miljoner. Han hade en särskild känsla för Svärtans kapell, som nästan blev som en gårdskyrka för honom.

En film, som teve visade ett par gånger gjorde Håkan Davidsson känd över hela landet. Som politiker med stark vilja och envishet fick Håkan Davidsson känna på kritik, även i de egna leden, men sammantaget vågar jag påstå att hans insatser för sin hemkommun Hjo har varit mycket viktiga och är av bestående värde.

Lars Hjertén

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.