• idag
  8 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Till minne

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Lave Malmgren

Två dagar före sin 83-årsdag fick Lave Malmgren sluta sitt liv efter en tids sjukdom. Fram till de sista månaderna var det ett liv fyllt av aktivitet och god vilja.

Lave föddes i Stockholm i en officersfamilj. Under krigsåren var fadern stationerad i Helsingborg men ungdomsåren fick Lave tillbringa i Skövde där han tog studenten. Sin militära bana började han sedan i Jönköping inom artilleriet. Efter utbildningen på Karlberg arbetade han på Artilleri- och Ingenjörshögskolan i Stockholm, både som lärare och som rektor. Efter en kortare tid på Milostaben i Skövde avslutade han sin militära bana på Marinkommando Väst i Göteborg.

Bland Laves intressen fanns skrivandet. Under ett antal år var han redaktör för Artilleritidskrift. Ett annat intresse var skidåkning och löpning, med fokus på att försöka genomföra det lite snabbare för varje gång.

När familjen i början av 90-talet flyttat till Säter blev Lave så småningom engagerad i kyrkorådet, i kyrkokören och i pastoratskåren. Lave hade en säker sångröst, ett stort intresse för Bibeln och en god vilja för Svenska kyrkans verksamhet och församlingsliv.

Jag mötte Lave främst från 2005 när han var ledande i arbetet med att forma det nya Norra Billings pastorat, där han sedan blev kyrkonämndens ordförande i åtta år. Att smälta samman tre gamla pastorat till ett nytt är ingen lätt uppgift, men Laves jämna humör, hans fokus på väsentligheter och hans inställning att aldrig ge upp var en tillgång i det arbetet. Likaså kom hans intresse för att skriva väl till pass i utredningar och målskrivningar.

I Pastoratskåren blommade det intresse för Bibeln som grundades under gymnasietiden i Skövde. Lave blev kårens ordförande och hans inledningar vittnade om både bibelkunskap och en varm tro. Den märktes också genom hans vilja att delta i gudstjänstlivet.

Med glädje tänker jag på samarbetet med Lave Malmgren och önskar att han får vila i frid fram till uppståndelsens ljusa dag.

Bengt A Gustavsson

Kyrkoherde em

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.