Fler använder mopedhjälm i Skaraborg

Trafik
PUBLICERAD:
Skaraborgarna ligger i topp när det gäller att använda hjälm. (arkivbild)
Foto: Axel Norén
Antalet mopeder i trafiken ökar stadigt men samtidigt visar en undersökning från NTF att antalet förare som använder hjälm minskar. Det är dock inte fallet i Skaraborg där hela 99 procent kör med hjälm.

I takt med att det finns fler mopeder på vägarna så ökar även antal olyckor. Under förra året omkom sju mopedförare och cirka 230 stycken skadades. Vid hälften av dödsolyckorna där mopeder är inblandade så har föraren inte haft hjälm, eller har tappat den vid olyckan.

NTF:s nationella cykelhjälm- och mopedhjälmsmätning visar att andelen som använder mopedhjälm sjunker. I Skaraborg är siffrorna dock bättre, här använder 99 procent mopedhjälm, vilket är 3 procent högre än det nationella genomsnittet.

– Om du använder hjälm och spänner fast den ordentligt, oavsett om det är på moped eller cykel, så har det väldigt stor effekt på trafiksäkerheten. I synnerhet reduceras risken att dödas eller skadas mycket allvarligt. Hälften av alla som omkommer på moped saknar eller hade tappat sin hjälm vid olyckstillfället och cirka 40 procent av de mycket allvarligt skadade har fått en huvudskada, säger Petra Hansson, verksamhetschef för NTF i Skaraborg.

Användningen av cykelhjälm ökar från 46 till 48 procent och största ökningen är bland barn under 15 år. Cykelhjälmsanvändningen bland barn ökar från 58 till 61 procent medan användningen bland vuxna ligger kvar på 37 procent.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.