• idag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.9 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelet Parkgömmet ska lära barn att sätta gränser

Spel
PUBLICERAD:
Parkgömmet kommer under hösten delas ut kostnadsfritt till alla grundskolor i Sverige
Foto: Högskolan i Skövde
Lärospelet Parkgömmet erbjuder skolor inom Sverige olika redskap för att samtala med barn mellan 8-10 år om gränssättning, grooming och rättigheter på nätet. Spelet är utvecklat av forskare vid Högskolan i Skövde.

Tarja Susi och Niklas Torstensson är lektorer i kognitionsvetenskap på Högskolan i Skövde och dem har tittat på utdrag från svenska chattloggar. Detta har man gjort för att kunna identifiera vissa beteenden som barn har kunnat utsättas för i en onlinemiljö.

Forskningen med äkta chattloggar är världsunik och har även omvandlats till spelmekanik. Det blev ett spel som är en kombination av ett mobilspel och ett klassiskt brädspel, Parkgömmet.

– Spelets koppling till utnyttjande på nätet är helt unik. Det är en helt annan sak att få praktisk erfarenhet än att läsa skrivna instruktioner, säger Ulf Wilhelmsson, biträdande professor i medier, estetik och berättande i ett pressmeddelande.

Spelet är utvecklat för skolmiljö och passar in i den svenska läroplanen. I skolan spelar barnen i en trygg miljö tillsammans med sin lärare. Läraren använder sig av ett metodmaterial för att kunna följa upp det barnen gör, säger och känner.

Metodmaterialet som är framtaget av Change Attidtude är indelat i två delar. Det första handlar om hur barnen kan hantera kontakter online och det andra berör barnens rättigheter och självkänsla.

Spelet kommer under hösten att delas ut kostnadsfritt till alla grundskolor i Sverige.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.