• idag
  15 aug
  18°
  • Vind
   0 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  28°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dags för Forskarfredag på Balthazar

Nyheter
PUBLICERAD:
Den här veckan är det dags för Forskarfredag på Balthazar Science Center.
Foto: Anna Warner/arkivbild
En heldag fylld med forskning på Balthazar Science Center väntar. Det är dags för årets upplaga av vetenskapsfestivalen Forskarfredag.

Arrangemanget, som alltså hålls nu på fredag, har som syfte att väcka nyfikenhet på vetenskap och sprida kunskap om hur forskning går till. Festivalen riktar sig till allmänhet, skolor och näringsliv med olika sorters aktiviteter från morgon till kväll. Som arrangör står Balthazar Science Center, Assar Industrial Innovation Arena och Högskolan i Skövde.

Alla aktiviteter är kostnadsfria att delta i.

– Under Forskarfredag har alla som vill prata med forskare, lära sig mer om vetenskap och vad den har för roll i samhället, ett häftigt tillfälle där forskning och samhälle möts, säger Mats Rydehäll, chef avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation på Högskolan i Skövde.

Forskarfrukost och Grand Prix

Programmet inleds med en "Forskarfrukost" med fokus på AI och hur man kan tillämpa algoritmer för hållbara lösningar.

Vid lunchtid hålls en Forskar Grand Prix där sju forskare ska presentera sin forskning så enkelt och inspirerande som möjligt på fyra minuter. Vinnaren går vidare till den nationella finalen.

Årets tema är "Rymden och jag", samt "Räkna stjärnorna" och det står i fokus under eftermiddagen då allmänheten kan ta del av en rad aktiviteter; som att besöka rymden i VR, bygga en stjärnräknare och att programmera robotar för att hämta mineralprover på Mars.

Från eftermiddagen och framåt har Assar öppet hus och det finns möjlighet att träffa forskare som berättar om sin vardag. Då hålls det också två föreläsningar; den ena om hur sociala robotar kan hjälpa barn med autism och den andra med namnet "Vad vet du om ditt barns spelintresse?".

Dessutom kommer skolelever från mellanstadiet och upp till gymnasiet att få träffa forskare från både högskolan och Skaraborgs sjukhus, samt själva få prova på olika stationer.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.