Hoppa till huvudinnehållet

Spännande skogsdag för eleverna på Lerdala skola

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Jennie Malmgren testade ögonmåttet när det gällde att såga av 20 centimeter långa bitar.
Jennie Malmgren testade ögonmåttet när det gällde att såga av 20 centimeter långa bitar. Foto: Roland Svensson

Under året arbetar eleverna vid Lerdala skola med temaundervisning som handlar om träd. Under skogsdagen samlades elever från samtliga årskurser för ett besök på Skogsmuseet vid Remmingstorp, bland annat fick de pröva på såga trä i rätt längd.

Tema om olika sorters träd samt skogsbruk är några av de ämnen som man jobbar med på Lerdala skola under läsåret.

Under onsdagen besökte eleverna Skogsmuseet på gården Remmingstorp, samt trädplanteringen arboretum i närheten. Området har en lång tradition av skogsbruk och handelsträdgårdar. Vid trädplanteringen finns en mängd ovanliga träd, exempelvis brödträdet Katsuva som doftar pepparkaka.

– Skolan har åtta temalag där vi blandar elever från olika årskurser, det skapar en trygghet, säger läraren Lotta Landén. Idag har vi fyra olika stationer där de får lära sig om trädslag och skogsbruk. Skogsmuseet vill utveckla sitt samarbete med olika skolor så Lerdala skola är försökskaniner för det, säger hon.

– Ett av uppdragen är att såga av en 20 centimeter lång träbit, men bara med hjälp av ögonmått. I arboretum kommer vår förre slöjdlärare Peter Fredriksson att berätta om vad man kan tillverka av olika trädslag.

Det gällde att hitta rätt träbit för att bygga torn.
Det gällde att hitta rätt träbit för att bygga torn. Foto: Roland Svensson

Vid en station fick man bygga ett torn av sneda träbitar, det gällde att pussla ihop dem rätt så att tornet blev stadigt. Leon Ankarin pysslade ihop bitarna mot rekordhöjden, 55 centimeter. Jennie Malmgren var en av eleverna som sågade och besökte museet.

– Såga var kul och museet var spännande, det fanns mycket gamla saker att titta på, säger Jennie.

Skogsmuseet drivs av Norra Billings hembygdsförening och skapades när Sparresäters skogsbruksskola lades ned.

Hembygdsföreningens Ola Wirtberg guidade eleverna på Skogsmuseet.
Hembygdsföreningens Ola Wirtberg guidade eleverna på Skogsmuseet. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

LerdalaLerdala skolaSkogsmuseetSkola och utbildningSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.