Hoppa till huvudinnehållet

VM-silver till Anne och Bonnie

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Anne Karlsson och hunden Bonnie vann VM-silver i agility.
Anne Karlsson och hunden Bonnie vann VM-silver i agility. Foto: Tobias Larsson Franzén

För Anne Karlsson och hunden Bonnie blev det ett lyckat världsmästerskap i agility. Ett individuellt silver lyckades de få med sig hem till Varola.

Agility-VM avgjordes i Åbo i Finland under helgen som var. För Anne Karlsson från Varola och sjuåriga hunden Bonnie, som är av rasen mudi, var det deras tredje världsmästerskap i följd som de deltog i. De två första åren kantades av ett antal misstag som kostade dem några högre placeringar. Men i år visade de verkligen vad de går för.

– Vi var rejält revanschsugna, säger Anne, nyss hemkommen från sitt VM-äventyr.

I den individuella tävlingen lyckades de att sätta ett i stort sett felfritt lopp i hoppklassen under lördagen och sedan ett minst lika felfritt lopp i agilityklassen under söndagen. Skillnaden mellan dessa klasser är att i agility så finns det utöver tunnlar och hopphinder, även balanshinder som hunden ska ta sig igenom.

Felfritt och snabbt

Det gäller att ta sig igenom banan både så felfritt och så snabbt som möjligt. Något som de tydligen gjorde, för när resultaten och tiderna sedan lades ihop stod det klart att Varola-ekipaget var näst bäst i världen för hundar i mellanklassen.

– Jätteroligt. Det var långt över förväntan, och det kunde inte ha gått mycket bättre. Jag och Bonnie hade ett jättebra samarbete under hela helgen, säger Anne.

Bonnie är av rasen mudi.
Bonnie är av rasen mudi. Foto: Tobias Larsson Franzén

Tävlingarna genomfördes inomhus i en hockeyarena inför i stort sett fullsatta läktare.

– Det var en väldigt häftig atmosfär att få tävla i.

De var också en del i det svenska landslaget i lagtävlingarna som genomfördes under torsdagen och fredagen. Men där lyckades man inte riktigt. Sverige hamnade utanför pallplats, även om Anne och Bonnie gjorde bra ifrån sig även där.

Redan nu har de siktet inställt på att vara med i nästa års världsmästerskap. Men resan dit är inte enkel. För att få delta krävs att man gör bra ifrån sig på nationella tävlingar, samt på landslagets uttagning som hålls varje år i maj. Endast fyra ekipage från varje storleksklass får följa med.

– Så bara för att det går bra det ena året så har man inte en direktplats till nästa år. Men våran plan, mål och träning är riktad så att vi ska kunna vara med nästa år också, säger hon.

De har siktet inställt på att delta i VM även nästa år.
De har siktet inställt på att delta i VM även nästa år. Foto: Tobias Larsson Franzén

Men redan om tre veckor hålls Nordens största agilitytävling, Norwegian Open, i Kongsvinger. Då står de båda redo att visa vad de går för ytterligare.

Håller kurser

Anne har sysslat med agility i 16 års tid. Och vid årsskiftet valde hon dessutom att starta ett eget företag där hon håller i agilitykurser. Hon åker runt till klubbar och företag, men håller också kurser hemma på gården.

Artikeltaggar

HundsportNyheterVarola

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.