Hoppa till huvudinnehållet

Provtagningar vid Vanäsverken

Publicerad:

Det är troligt att marken och vattnet vid Vanäsverken är förorenat. Därför har det tagits fram en plan för provtagningar på området.

I slutet av 2018 inventerades området vid Vanäsverken för klarläggning av eventuella föroreningar och relaterade hälso- och miljörisker på uppdrag av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Flera farliga ämnen som använts i industrin tros förekomma, däremot är det oklart vilka och i vilka volymer.

På området har tillverkning av ammunition pågått sedan slutet av 1800-talet. Då var det i statlig regi. Nammo köpte Vanäsverken 1998.

På grund av den samlade riskbedömningen ansågs det motiverat att gå vidare med provtagningar. Dessa ska utföras av Niras. Efter ett besök på platsen i september har en provtagningsplan har tagits fram. Potentiella föroreningskällor i byggnader ska identifieras genom undersökning av porluft.

Sonderingar och borrningar kommer göras för att klarlägga föroreningar i marken och grundvattnet. Vid två byggnader har förorening konstaterats. Där ska borrningar göras för att avgränsa föroreningarna. Det kommer att göras i juli 2020.

Tidigare undersökningar har visat förhöjda halter av metaller i Vättern. Provtagningar kommer därför göras i sediment i sjön, först strandnära och sedan längre ut.

Artikeltaggar

KarlsborgMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.