Seniorer studerade sömn och sömnrubbningar

Läsarnas
PUBLICERAD:
Föreläsaren Jerker Hetta.

Ungefär en tredjedel av svenska folket lider av sömnrubbningar. Kvinnor har lite mer sömnbehov än män och har oftare sömnproblem. Sömnstörningarna ökar bland unga.

Torsdagens föreläsning vid Skara Senioruniversitet handlade om sömn och sömnrubbningar. 117 seniorer lyssnade till föreläsaren Jerker Hetta som är professor emeritus i psykiatri vid Karolinska institutet och en av landets ledande sömnforskare. Han har under många år forskat kring sömn och dess koppling till bland annat depression och hjärt-kärlsjukdom. År 1987 startade han landets hittills enda sömnklinik vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sömn är viktigt för att hjärnan ska kunna återhämta sig. Det är naturligt att vara vaken en stund på natten.

Insomningssvårigheter ska i första hand behandlas med egenvård. I andra hand rekommenderas kognitiv beteendeterapi (KBT). Vid kortvariga besvär kan läkemedelsbehandling vara ett alternativ.

Om vi har svårt att somna ska vi inte sova under dagen, dricka kaffe efter klockan 15, undvika alkohol, tobak och hård fysisk träning precis innan sänggåendet. Regelbunden fysisk aktivitet under andra tider är däremot bra för en god sömn.

Det är också viktigt att ha en regelbunden dygnsrytm, varva ned och koppla av innan sovdags. Det ska vara tyst, mörkt och inte för varmt i sovrummet. Enligt Jerker Hetta är fullmånens betydelse för insomnandet starkt överdriven.

Torsdagen den 14 november är det dags för en föreläsning om brunbjörnens årstidsrytm.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.