Hoppa till huvudinnehållet

Skövdebo åtalas för miljöbrott

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Skövdebon hade en massa avfall på si fastighet, bland annat 21 fordon. Nu åtalas han misstänkt för miljöbrott.
Skövdebon hade en massa avfall på si fastighet, bland annat 21 fordon. Nu åtalas han misstänkt för miljöbrott. Foto: TT/Arkiv

En Skövdebo har på sin fastighet skräpat ner och förvarat avfall - bland annat oljefat och en stor mängd fordon - som orsakat en skadlig förorening. Nu åtalas han misstänkt för miljöbrott.

Det är kammaråklagare Bo Lindgren vid nationella åklagaravdelningen, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som nu åtalar Skövdebon. Mannen bor på landsbygden utanför Skövde och det är där på hans fastighet som åklagaren anser att han under tre årstid, mellan 2016 och 2019, har begått miljöbrottet som han nu åtalas för vid Skaraborgs tingsrätt.

Skadlig förorening

Åklagaren beskriver i åtalet att mannen uppsåtligen eller av oaktsamhet har skräpat ner och tagit bort avfall på ett sätt som "orsakat/medfört, eller typiskt sett kunnat medföra, en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse".

Allt detta har enligt åklagaren skett utomhus med insyn för allmänheten, oskyddat för väder och vind och på genomsläpplig mark.

Oljefat och fordon

Mannen har på fastigheten förvarat och tagit bort omfattande avfall av olika karaktär. det handlar bland annat om oljefat, 21 fordon och två åkgräsklippare, allt med fara för läckage och spill.

Åklagaren bygger sin bevisning på vittnesförhör med en bilinspektör och en handläggare från länsstyrelsen. I övrigt finns bevisning i form av tagna jordprover, handlingar från husrannsakan och från Miljösamverkan östra Skaraborg dit flera klagomål från allmänheten har anmälts och fotografier och anteckningar från ett flertal inspektioner på fastigheten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusMiljöbrottMiljösamverkan östra SkaraborgSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.