• idag
  22 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bostadsrättsförening måste åtgärda för höga radonhalter

Miljö
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En bostadsrättsförening i Skövde för föreläggande om ventilationsåtgärder och nya mätningar i lägenheter med för hög radonhalt.
Foto: SLA/arkiv
En bostadsrättsförening i Skövde där det sedan tidigare har uppmätts höga radonhalter får nu föreläggande om åtgärder av Miljönämnden östra Skaraborg. På en punkt är föreläggandet förknippat med vite om maximalt 150 000 kronor.

Ärendet har pågått sedan 2015 då bostadsrättsföreningens radonmätningar visade att det fanns lägenheter där radonhalten överskred referensvärdet för radon i inomhusluft.

Första gången Miljönämnden förelade bostadsrättsföreningen om radonsänkande åtgärder och uppföljande långtidsmätningar var i september 2016. Därefter har det varit flera turer fram och tillbaka, bland annat med ett överklagande till länsstyrelsen, och där de senast utförda mätningarna fortfarande visade att radonhalten översteg referensvärdet 200 bq/m3 luft i flera av lägenheterna.

En konsult som har anlitats för att utreda radonsituationen i bostäderna har föreslagit FTX-system (till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning) i vart och ett av de lägenheter där för höga halter av byggradon uppmätts .

I augusti inkom bostadsrättsföreningen med en handlingsplan där man istället föreslår åtgärder i form av tätning av spruckna källargolv och ventilationsåtgärder med exempelvis Pax-fläktar under de kommande två åren.

Föreläggande med vite

Miljönämnden östra Skaraborg anser dock att föreningen, på grund av risken för lungcancer, är i behov av skyndsamma åtgärder och förelägger om förstärkande ventilationsåtgärder och nya radonmätningar som ska redovisas senast den 31 maj 2020.

Miljönämnden har förlagt punkten om mätningarna med ett vitesbelopp, som maximalt uppgår till 150 000 kronor.

"Nämnden bedömer att kostnaderna för att utföra åtgärderna och mätningarna är rimliga i förhållande till nyttan de medför", skriver Miljönämnden i skälen för sitt beslut.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.