Hoppa till huvudinnehållet

Trafiksignaler ska ge bättre trafikflöde på Hjovägen

Publicerad:
Under hösten kommer bygget med trafikljus i gång vid Henriksbergsgatan - Hjovägen.
Under hösten kommer bygget med trafikljus i gång vid Henriksbergsgatan - Hjovägen. Foto: Roland Svensson

Under oktober drar arbetet i gång med att bygga nya trafiksignaler i korsningen vid Hjovägen -Henriksbergsgatan, samt vid Bangårdsgatan. Nya gång- och cykelbanor ska också förbättra trafiksituationen för oskyddade trafikanter.

Hjovägen samt utfarten från Henriksbergsgatan är en vägkorsning som dagligen ska svälja stora trafikmängder. Särskilt problematiskt har det varit under rusningstid, bland annat när trafik till och från Volvo bidrar till trafikintensiteten. Under hösten startar kommunen upp arbetet där ett paket av olika åtgärder ska förbättra trafikflödet både för bilister, kollektivtrafiken samt gång- och cykeltrafikanter.

Vid utfarten från Henriksbergsgatan mot Hjovägen kommer helt nya trafikljus på plats. De signalerna kommer även kopplas samman med befintliga trafiksignalerna som byts ut vid infarten till Bangårdsgatan. Signalsystemet där är föråldrat och det nya som är av mer avancerad modell har ködetektorer som känner av mängden trafik och om det bildas köer.

Korsningen vid Bangårdsgatan får nya och bättre signaler.
Korsningen vid Bangårdsgatan får nya och bättre signaler. Foto: Roland Svensson

– Henriksbergsgatan är högt belastad på flera sätt, i rusningstrafik är det mycket trafik bland annat till och från Volvo och det bildas köer, säger Daniel Lind, gatu-och naturchef vid Skövde kommun.

– Framförallt är det vissa tider på dagen som man väljer att åka via Stationsgatan utmed Resecentrum, i stället för att köra Henriksbergsgatan. Med de nya trafiksignalerna hoppas vi minimera den trafiken på Stationsgatan, det blir väldigt trångt där med kollektivtrafiken, säger Lind.

En ny refug som delar upp körfälten ska också förbättra säkerheten utmed den trafikintensiva Hjovägen. Syftet med ombyggnationen är inte enbart till att förbättra för biltrafiken, utan man tar även sikte på att kollektivtrafiken ska flyta på bättre.

Korttidsparkeringen vid Klockarvägen tas bort för att istället bygga ny gång- och cykelbana, samtidigt kommer gatan enkelriktas.
Korttidsparkeringen vid Klockarvägen tas bort för att istället bygga ny gång- och cykelbana, samtidigt kommer gatan enkelriktas. Foto: Roland Svensson

Klockarvägen som löper parallellt med Hjovägen kommer att enkelriktas från korsningen vid Henriksbergsgatan och få utfart vid Kanikegränd. I samband med det tas parkeringen utmed Klockarvägen bort för att istället ge plats åt en ny gång- och cykelbana. Arbetet vid Hjovägen planeras vara klart till våren.

– Det är korttidsparkeringen som försvinner, en del fastigheter har haft problem med att komma ut från sina hus när bilar stått i vägen. Nu blir det en förbättring för cykel- och gångtrafiken på norra sidan om Hjovägen.

Åtgärderna ingår i ett större paket som rör Mörke, Hjovägen och de båda korsningarna med Henriksbergsgatan och Bangårdsgatan. För hela projektet finns 32 miljoner kronor avsatt.

– Under nästa år ska vi även trimma upp trafikljusen vid Mörkekorset för att få ett bättre flöde där, säger Daniel Lind.

Artikeltaggar

SkövdeTrafikTrafiksäkerhet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.