Hoppa till huvudinnehållet

Polisen efterlyser vittnen till skjutning på Norrmalm

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Polisen hoppas att komma i kontakt med fler personer som kan ha gjort iakttagelser som kan kopplas till skjutningen på Norrmalm den 5 oktober. Nu har man lagt ut en efterlysning på sin Facebook-sida
Polisen hoppas att komma i kontakt med fler personer som kan ha gjort iakttagelser som kan kopplas till skjutningen på Norrmalm den 5 oktober. Nu har man lagt ut en efterlysning på sin Facebook-sida Foto: Tobias Larsson Franzén/Arkiv

Polisen är mycket förtegen om utredningen efter skjutningen på Norrmalm. Nu vädjar man på Facebook om hjälp från allmänheten, men det ska inte tolkas som att polisen kört fast. "Det är bara ytterligare ett sätt att säkerställa att vi når så många som möjligt" säger polisen Magnus Karlsson.

Tidigt på morgonen lördagen den 5 oktober avlossades skarpa skott mot ett lägenhetsfönster på Norrmalm. Där inne fanns en eller flera personer men ingen fick fysiska skador av gärningen som rubriceras som försök till mord.

En man i 20-årsåldern anhölls samma dag, först i sin frånvaro, men senare den dagen greps han och anhållningsbeslutet verkställdes. Han häktades tre dagar senare misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

Teorier om motiv

Polis och åklagare sade tidigt att de har teorier om vad som ledde fram till skjutningen. Men varken Magnus Karlsson, chef för polisen enhet för grova brott i Skaraborg, eller förundersökningsledaren, kammaråklagare Lars Johansson, har velat avslöja eventuella motiv eller om gärningen kan kopplas till andra brott.

Den häktade mannen förnekar all inblandning och har själv hävdat, enligt uppgifter från försvararen, advokat Christin Hofbauer, att han vid tiden för skjutningen låg hemma och sov och att han saknar kopplingar till personer som var i lägenheten.

Misstänkt förhörs

På onsdagen skulle den misstänkte förhöras av polisen igen, men vad det och andra förhör med honom och utredningen i sin helhet har gett vill Magnus Karlsson inte kommentera.

– Vi är inne i ett intensivt utredningsskede och att gå ut med fler uppgifter skulle kunna skada utredningen, säger han till SLA.

Man häktad för mordförsök och grovt vapenbrott

Kammaråklagare Lars Johansson svarar ungefär på samma sätt. På frågan om det är aktuellt med fler gripanden i ärendet, svarar han:

– Det kan inte uteslutas.

"Vill säkerställa"

Om utredningsläget förbättrats efter genomförda utredningsåtgärder går heller inte att få några svar på från polis och åklagare. Att polisen på sin Facebook-sida vädjar om hjälp från allmänheten ska enligt Magnus Karlsson inte tolkas som att polisen kört fast.

– Generellt har polisen alltid gått ut i media och efterlyst vittnen till olika händelser. Nu använder vi oss även av andra kanaler, såsom Facebook, för att nå yngre personer.

– Detta är bara ytterligare ett sätt för oss att säkerställa att vi når så många som möjligt som kan bidra med iakttagelser och uppgifter i utredningen.

Efterlyser vittnen

I Facebook-inlägget efterlyser polisen personer som har "uppgifter om brottet eller har gjort några iakttagelser i området kring Gustav Adolfs gata runt 03:00-06:30" den 5 oktober.

Enligt Karlsson har efterlysningen så vitt han känner till inte gett så mycket hittills.

– Jag tror att en person som vi redan hade bokat tid med har hört av sig igen.

Artikeltaggar

AnhållnaBrott & blåljusHäktningarSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.