Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen kräver skadestånd efter bombhotet

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Bombhotet mot Arena Skövde har nu resulterat i ett skadeståndsanspråk från kommunens sida.
Bombhotet mot Arena Skövde har nu resulterat i ett skadeståndsanspråk från kommunens sida. Foto: Roland Svensson/arkiv

64 847 kronor. Så stort är kommunens skadeståndsanspråk efter bombhotet mot Arena Skövde. Anspråket riktas mot den person som är misstänkt.

Måndagen den 7 oktober vid lunchtid bombhotades Arena Skövde. Lokalerna utrymdes och söktes igenom av polisen.

Man hittade ingen bomb och efter ett par timmar bedömde polisen att faran var över och arenan kunde öppnas igen.

Bombhotet: Polisen spårade samtalet och kunde gripa mannen

Kunde inte jobba

Skövde kommun riktar nu ett skadeståndsanspråk mot den man som misstänks för brottet, och man vill, om personen åtalas, att anspråket ska vara en del av processen.

Kommunen påverkades ekonomiskt genom att anställda inte kunde utföra sina arbetsuppgifter då arenan utrymdes, samt att kommunikationschefen och säkerhetschefen blev inblandade i arbetet.

Polisen förtegen om utredningen efter bombhotet

Fick extraarbete

Man har delat upp sitt anspråk i tre delar. Den första gäller lektioner för elever på Västerhöjd. Totalt elva personer fick antingen extraarbete på grund av bombhotet eller fick ställa in sitt arbete på grund av att de inte kom åt sina arbetsplatser då arenan utrymdes. Den totala summan beräknas till 9 551 kronor.

Totalt 20 personer som arbetar på Arena Skövde påverkades och kunde inte utföra sina arbetsuppgifter. Kostnad för lön samt minskade intäkter beräknas till 50 521 kronor.

"Bombhot ingår aldrig"

När det gäller tjänstepersoner på kommunen påverkades kommunikationschefen och säkerhetschefen, och anspråken för deras lönekostnader beräknas till 4 775 kronor.

Varför har er arbetsinsats räknats in? Ingår inte den här typen av oförutsedda händelser i ert arbete?

– Det här handlar om en enskild person och en konkret skada som är riktad mot kommunen. Att hantera ett bombhot ingår aldrig för någon. Vi fick gå från våra ordinarie arbetsuppgifter och göra andra saker än vad vi skulle ha gjort, säger Markus Wästefors, säkerhetschef på kommunen.

Man misstänkt för bombhotet släpptes fri

Den totala summan för kommunens skadeståndsanspråk på den misstänkte är 64 847 kronor.

Grovt olaga hot

Den man i 20-årsåldern som misstänks för bombhotet greps och anhölls redan samma dag då polisen kunde spåra samtalet till hans mobiltelefon. Brottsrubriceringen är grovt olaga hot.

Han begärdes häktad men försattes på fri fot av tingsrätten. Misstankarna mot honom finns dock fortfarande kvar.

Misstankarna kvarstår efter bombhotet

Artikeltaggar

NyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.