Förvaltningsrätten upphäver val till barn- och utbildningsnämnden

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det var under fullmäktiges möte i november 2018 som SD yrkade på omröstning enligt proportionellt valsätt.
Foto: Roland Svensson
Förvaltningsrätten ger nu Alliansen rätt i sin överklagan om proportionellt valsätt som SD yrkade på vid fullmäktiges möte i november 2018. Omvalet till barn- och utbildningsnämnden slutade med att SD skaffade sig en vågmästarroll i BUN.

– Ett glädjande beslut som tar bort inslag av hasardspel i valförfarandet, säger Torbjörn Bergman (M). Nu blir det en sak att hantera i nästa fullmäktige, BUN är ju kanske vår viktigaste nämnd.

Den 26 november 2018 togs beslut i kommunfullmäktige om fördelningen av ledamöter i barn- och utbildningsnämnden. SD begärde då omröstning enligt proportionellt valsätt när det var dags att välja företrädare till BUN. Det var troligen allra första gången som det tillämpats i fullmäktige i Skövde.

Efter att rösterna räknats samman i enlighet med SKL:s handledning till Lag (1992:339) om proportionellt valsätt, LVP, stod det klart att SD tilldelats den sista ledamotsplatsen. Därmed blev mandatfördelningen en annan än vad valberedningen föreslagit och majoritetsförhållandet i nämnden ändrades.

I början av december 2018 överklagade allianspartierna utfallet till Förvaltningsrätten som nu alltså Alliansen rätt i sin klagan. Domen innebär att fullmäktiges val av ledamöter till nämnden upphävs. Domen vinner laga kraft den 13 december om den inte överklagas innan dess.

– Vi anser att lagtolkningen är felaktig och att det får konsekvenser som lagstiftaren inte avsett. Det saknas praxis på området och vi anser att det är principiellt viktigt att få frågan prövad i förvaltningsrätten, sade Moderaternas gruppledare Theres Sahlström till SLA i december när hon kommenterade beslutet att överklaga valet.

– Den tolkning som använts i enlighet med handledningen öppnar upp för att manipulera utfallet genom att använda andra partiers toppnamn och tillskansa sig fördelaktigare delningstal. Förfarandet undergräver lagens roll som förutsägbar grund för utformning av förslag till majoritetsval, vilket vi anser mycket olyckligt,sade Torbjörn Bergman (M).

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.