• idag
  8 apr
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Till minne

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Ove Svanberg

Kent Ove Alf Svanberg, f.d. Frisegård, f.d. Jonsson har avlidit.

Ove föddes i Skövde, i mitten av en stor syskonskara. Senare i livet, som ung far också med en stor familj, med tre barn.

Ove var alltid en förespråkare för frihet, framför allt individens frihet att alltid förfoga över sina egna beslut, sina egna pengar och framför allt sin egen framtid. Det delade han gärna med sig av, till dem som frågade, gärna till något av barnen.

Ove var oerhört noga med att inhämta kunskap, att noga läsa igenom och bilda sig en egen uppfattning om någon fråga eller händelse. Barnens utbildning och yrkesval intresserade honom mycket, och han följde dem alltid om än på avstånd.

Intresset för studier ville han uppmuntra, goda betyg värderades högt och tydligt.

Världspolitiken följde han mycket noggrant och ständigt, via tidningar, radio och tv. Det intresset gav upphov till spänstiga debatter, och även där var hans ståndpunkt tydligt visande frihetens klarblå färg. När något av de tre barnen hade ett mycket stort politiskt engagemang så kunde man vara säker på att han följde detta engagemang med stort intresse.

Det fria företagandet var honnörsord för Ove, som redan som ung far med små barn etablerade och drev flera företag med framgång.

Oves oändliga affärsmässiga kreativitet var välkänd för alla som fanns omkring honom. Det fanns inte en affärsmässig fråga som kan inte hade ett unikt kreativt svar på. Många kontaktade, besökte, frågade, såg, lärde sig och tog efter honom som framgångsrikt exempel.

Spåren efter hans kreativa sida finns naturligtvis ännu kvar och kommer att leva kvar länge. Den sidan har kommit många till del, många har inspirerats och tagit del av det som en gång skapades av honom.

Ända sedan barnsben älskade Ove att fiska, all slags fiske ville han prova på, att meta, dörja makrill, lägga nät, behärska flugfiske och att fånga torsk med kastspö. Barndomens sommar på ön Möja finns förevigat på fotografi.

Om man nu ser en fisk som hoppar högt och glatt i vattnet, så kan man vara säker på att det är en hälsning från Ove.

Ove har nu full frihet i sin klarblå himmel, här kan han andas fria djupa andetag, med frisk klar luft och se ut över oändligt fria blå hav…

Oves närvaro är stark och nära.

Ove vakar över de sina.

Från den lilla familjen, genom Oves dotter, Helene

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.