Hoppa till huvudinnehållet

Skövde SS hemma igen efter lyckat SM

Publicerad:
Reporter Johan Espefält
Johan Espefält
johan.espefalt@sla.se
Fem av simmarna från Skövde SS som tävlade på SM i Eskilstuna. Från vänster: Trine Forss, Linn Suchomel, Nikki Brockmar, Hilja Schimmel och Vera Fransson. Sofia Henningsson och Ida Kristiansson saknas på bilden.
Fem av simmarna från Skövde SS som tävlade på SM i Eskilstuna. Från vänster: Trine Forss, Linn Suchomel, Nikki Brockmar, Hilja Schimmel och Vera Fransson. Sofia Henningsson och Ida Kristiansson saknas på bilden. Foto: Johan Espefält

Skövde SS gjorde återigen ett bra SM och kom hem från mästerskapet i Eskilstuna med många medaljer samt nyslagna rekord.

Bland annat tog Hilja Schimmel guld på senior-SM.

– Det var ganska chockerande. Jag hade inte förväntat mig det, säger 16-åringen.

Helgens SM var på kortbana och totalt blev det sju medaljer på junior-SM samt två medaljer på senior-SM för Skövde SS. Det som stack ut allra mest var Hilja Schimmels seniorguld på 200 meter bröstsim. Visserligen saknades de båda landslagssimmarna Sophie Hansson och Jessica Eriksson, men det förtar ändå inte Hiljas insats.

– De två främsta på bröstsim saknades, men det spelar ingen roll. Nu var det Hilja som var bäst och blev svensk mästarinna, säger tränaren Tamas Fekete.

Bröstsim är Hilja Schimmels främsta simsätt och på senior-SM blev det guld för 16-åringen.
Bröstsim är Hilja Schimmels främsta simsätt och på senior-SM blev det guld för 16-åringen. Foto: Johan Espefält

Vid förmiddagens försök var den 16-åriga Skövdesimmaren snabbast av alla och säkrade därmed juniorguld. Sedan blev Hilja även etta på kvällens seniorfinal och tog SM-guldet tre tiondelar före Filippa Sterling från Västerås SS.

– Jag har inte riktigt fattat det än, men det känns bra, säger Hilja.

– Jag såg sista 25 meterna hur Filippa kom närmare, men tänkte att nä du jag ska vara före i mål, fortsätter hon med ett leende.

SM-guld till Skövdes Hilja Schimmel

Skövde SS tog ytterligare en medalj på seniorsidan och det var 16-åriga Trine Forss som blev trea på 100 meter ryggsim.

– Det var en bit över mitt personliga rekord och tiden är jag inte jättenöjd med, men placeringen var bra, säger Trine.

På världsnivå

Åt ettan Michelle Coleman och tvåan Hanna Rosvall fanns ingenting att göra utan de var klart före.

– Det var enorm konkurrens. Michelle Coleman och Hanna Rosvall är på världsnivå och dem kan hon inte slå, konstaterar Tamas Fekete.

Trine Forss tog tre individuella medaljer på SM och alla kom i ryggsim.
Trine Forss tog tre individuella medaljer på SM och alla kom i ryggsim. Foto: Johan Espefält

Förutom brons på seniorsidan blev det även juniorsilver på samma distans samt juniorbrons på halva distansen där hon även slog västsvenskt rekord på både senior- och juniornivå med tiden 28,22. Det blev ytterligare en individuell juniormedalj för Skövde SS under mästerskapet i Eskilstuna och det var Hilja Schimmel som tog brons på 100 meter bröstsim.

Både Hilja och Trine är nu uttagna att simma Nordiska mästerskapen på Färöarna det kommande månadsskiftet. Där ska de simma i juniorklassen.

– Jag hade inte förväntat mig att bli uttagen för jag är inte lika stark på kortbana som på långbana så det var överraskande, säger Hilja.

Drygade ut medaljskörden vid SM i Eskilstuna

Trine Forss tog NM-guld på både 50 och 100 meter ryggsim förra året och enligt Tamas Fekete är det inte otänkbart att det blir Skövdesimmare högt upp i resultatlistorna den här gången också.

– De har ganska goda chanser, bedömer Tamas.

Tränaren Tamas Fekete var nöjd med insatserna på SM i Eskilstuna.
Tränaren Tamas Fekete var nöjd med insatserna på SM i Eskilstuna. Foto: Johan Espefält

Förutom de individuella medaljerna så tog Skövde SS även tre stycken juniorbrons i lag vid SM i Eskilstuna. Skövdes lag med Hilja Schimmel, Vera Fransson, Nikki Brockmar och Trine Forss blev trea på såväl 4x50 som 4x100 meter frisim, men Skövde SS tog även brons på 4x50 meter medley.

– Det var första gången klubben tog medalj på 4x50 medley så det var kul, kommenterar Tamas Fekete.

Vid sidan om SM-medaljerna slogs det även västsvenska rekord, klubbrekord och personliga rekord av Skövdesimmarna som gjorde fina insatser.

Nu närmar det sig slutet på höstsäsongen, men för Skövde SS återstår riksfinalen i sum-sim i Umeå den andra helgen i december.

Dit åker klubben med sex simmare och har goda chanser att ta fler SM-medaljer.

Artikeltaggar

Hilja SchimmelSimsportSkövde SSTamas FeketeTrine Forss

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.