Hoppa till huvudinnehållet

Johansson (C) om Kina-samarbetet: "Inte lyft frågan"

Publicerad:
Ulrica Johansson som besökte Skövdes kinesiska vänort i våras.
Ulrica Johansson som besökte Skövdes kinesiska vänort i våras. Foto: SLA/TT

Sveriges relation till Kina är minst sagt stormig i nuläget och bland annat vill Linköpings borgmästare vill bryta banden med stadens kinesiska vänort.

Men i Skövde är det inte aktuellt i nuläget att avsluta samarbetet med vänorten Zhangjiakou.

Sveriges frostiga relation till Kina har varit på tapeten senaste vecka. Bland annat hotade Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou med att porta kulturminister Amanda Lind (MP) från Kina om hon närvarade vid prisutdelningen av Svenska Pens Tucholskypris som tilldelades den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

De senaste veckornas turbulens har bland annat lett till att Linköpings borgmästare Lars Vikinge (C) tackat nej till att ta emot en kinesisk delegation från stadens vänort – Kanton.

Även Skövde kommun har en vänort i Kina – Zhangjiakou i provinsen Hebei.

Har Skövde kommun diskuterat att avbryta samarbetet?

– Vi har inte lyft den frågan utifrån dagens läge och har inte diskuterat att lyfta den, säger kommunalrådet Ulrica Johansson (C) som besökte den kinesiska vänorten i våras.

Hur ser du på problematiken?

– Vårt samarbete handlar nästan uteslutande om ett stöd till Volvo. Med tanke på den styrningen som Kina har så är det viktigt för Volvos möjligheter att vi finns med, säger Johansson.

– I samband med besöket kikade vi på att utvidga samarbetet med vänorten men vi ser inte att det finns anledning till det.

Så du ser inget problem med samarbetet i dess nuvarande form?

– Det är klart vi inte negligerar situationen men vi har som sagt inte lyft frågan än.

Artikeltaggar

KinaNyheterSkövdeUlrica Johansson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.