Hoppa till huvudinnehållet

Stort företagsintresse för heta områden

Publicerad:
 • I Norra Ryd byggs nu Padel zenter. Christian Johansson, marknadsutvecklare på näringslivsenheten på Skövde kommun, tycker att det är bra att det blir liv och rörelse i området även på kvällar och helger.
  I Norra Ryd byggs nu Padel zenter. Christian Johansson, marknadsutvecklare på näringslivsenheten på Skövde kommun, tycker att det är bra att det blir liv och rörelse i område… Foto: Anna Warner
 • STC öppnar sitt nya gym i Norra Ryd i februari.
  STC öppnar sitt nya gym i Norra Ryd i februari. Foto: Anna Warner
 • Padel zenter och STC ligger bredvid varandra.
  Padel zenter och STC ligger bredvid varandra. Foto: Anna Warner
 • Timboholm är snart fullt och mellan Värmekällan och XR miljöhantering ska bland annat ett åkeri etablera sig.
  Timboholm är snart fullt och mellan Värmekällan och XR miljöhantering ska bland annat ett åkeri etablera sig. Foto: Anna Warner

Norra Ryd börjar nu växa fram och större delen av området är redan tingat. Timboholm, som är intressant för logistikverksamhet, är i dagsläget redan fullt.

– Tidigare var det viktigare med invånarantal men nu tittar företag mer på om andra vågar investera, säger Christian Johansson, marknadsutvecklare på Skövde kommun.

Det händer just nu en hel del på Skövdes industri- och verksamhetsområden. Det senaste tillskottet, Norra Ryd, har under en tid förberetts och man har anlagt gator, gång- och cykelväg samt satt upp gatubelysning.

Träning och gym

Nu börjar också företagen dyka upp. Först ut var Radiator VVS AB, och på samma gata byggs gymmet STC, som öppnar i februari, och Padel zenter.

Padel Zenter klara för satsning i Skövde - Zlatan twittrade om nyhetenZlatan-satsningen: “En slump att det blir Skövde”

På en av tomterna närmast 26:an ska ett drivmedelsföretag bygga en anläggning för både personbilar och tung trafik.

– Ett klassiskt industriområde är igång mellan sju och fyra på dagarna och därefter är det tyst och tomt. STC och Padel zenter gör att det kommer att vara liv och rörelse här både på kvällar och helger, säger Christian Johansson, marknadsutvecklare på Skövde kommuns näringslivsenhet.

Norra Ryd kallas heller inte industriområde utan verksamhetsområde. Detaljplanen godkänner ett brett utbud av verksamheter och det är något som marknaden, enligt Christian Johansson, efterfrågar.

Bygglov klara

Etapp ett av Norra Ryd, det som i dag ligger klart för byggnation, består av cirka 180 000 kvadratmeter tomtyta. Av dessa är 40 000 kvadratmeter lediga och av dem förs diskussioner för 20 000 kvadratmeter.

Sex bygglov är beviljade. Av dem är fyra företag är antingen klara, har börjat bygga eller ska snart börja bygga, och två kommer förmodligen igång under första halvan av 2020. Ett bygglov ligger för prövning hos kommunen.

Fullt på Timboholm

Timboholm är ett område som har blivit populärt bland logistikföretag. För inte så länge sedan byggde Finnvedens lastvagnar nya lokaler här, och här finns även XR miljöhantering.

– Den tyngre industrin vill gärna ligga här, och framför allt logistikverksamhet eftersom de lätt vill komma åt 26:an. Att Finnveden ligger här lockar också, säger Christian Johansson.

Det finns en fastighet som är obebyggd i området, och för den norra halvan är bygglovet klart. Där ska ett åkeri etablera sig. För den södra pågår diskussioner.

– Sedan är det fullt här. Kommunen äger även mark söder om Värmekällan, men den är inte detaljplanelagd.

Tittar på andra

När företag funderar på var de ska etablera sig tittar de på kommunens utveckling, såsom tillväxt, bostadsbyggande och att andra investerar. Det ena kan alltså ge det andra och skapa en snöbollseffekt.

Första spadtaget för Volvos miljardsatsning

– Tidigare var det viktigare med invånarantal men nu tittar företag mer på om andra satsar på orten. Exempelvis betyder miljardsatsningen på Volvos gjuteri jättemycket. Det gäller även utbyggnaden av sjukhuset. Att högskolan och Skövde science park finns här har också stor betydelse.

Artikeltaggar

NäringslivNorra RydSkövdeSkövde kommunTimboholm

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.