Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges självständighet!

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är givande att följa riksdagsdebatten om EU men inte helt lätt. Som hjälp finns sajten alliansfriheten.se. Den har politisk, diplomatisk, juridisk expertis. Jag får fördjupad, begriplig information i mitt specialområde försvars- och säkerhetspolitik.

Sajten står för självständighet och uppmanar till saklig debatt även från dem som önskar anslutning till USA/Nato.

Två rubriker jag fäst mig vid under senare tid: ”Löfven beredd tumma på självbestämmanderätten inom utrikespolitiken”. Och därefter: ”Småstater har att utgå från att det är realpolitik som gäller!” Artiklarna ligger nära min och medborgarnas uppfattning som bekräftas av SOM:s undersökningar: ”Militär alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig!”

Sajten alliansfriheten.se ger rättvisa åt militär självständighet, defensivt försvar, allmän värnplikt med god utbildning och utrustning som ger väsentlig militär styrka för fred mot krig.

En stor del av överheten hotar idag enbart med Ryssland. Vi klarar oss inte ensamma – ett mantra från eliten för allians med USA/Nato. Då denna elit bemöts är det i stort sett tyst.

USA/Nato är ingen styrka för Sverige, vare sig politiskt, diplomatiskt eller militärt. USA har endast offensiva vapen för att hota och ingripa för egen och andras säkerhet. Det betyder anfallskrig!

Jag samarbetar med strategen Raimo Jakola som nyligen i flera inlägg framfört att USA och Ryssland rustar med missilrobotar, alltmer flyttbara och rörliga. De kan verka inom timmar mot militärstrategiskt viktiga områden. Sverige är ett sådant område! Oavsett vilken stormakt som inleder krig hotas vårt insatsförsvar att snabbt slås ut.

Lösningen för Sverige är försvar med verklig allmän värnplikt.

Självklart kan Ryssland ingripa först. Men sannolikt då för att säkra Sverige som skydd/försvar mot USA/Nato. Det gäller då att välja svenskt försvar med minsta förluster både personellt och för samhällelig infrastruktur.

Per Blomquist

Ledamot i Kungl Krigsvetenskapsakademien

Artikeltaggar

Debatt