Hoppa till huvudinnehållet

Så får Nilsson rätt skidor: "Bossig"

Publicerad:
Stina Nilsson slutade på femte plats i världscuppremiären i Ruka. Sprintspecialisten hoppas på mer i helgens distanslopp och jaktstart.
Stina Nilsson slutade på femte plats i världscuppremiären i Ruka. Sprintspecialisten hoppas på mer i helgens distanslopp och jaktstart. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Stina Nilsson vet vad hon vill inför tio kilometer klassiskt i Ruka – både med skidorna och med världscuploppet.

Jag är extremt röd i personligheten. Röd som i bossig, säger hon.

Stina Nilsson har ett bra läge inför den andra tävlingen av tre i Rukas minitour, tredagarspremiären i norra Finland som inleder världscupsäsongen i längdskidor.

26-åringen, som har dragits med flera skador under försäsongen, ligger på femte plats i damernas totalställning inför förmiddagens tio kilometer klassiskt.

– Jag tycker att det ska bli jättekul, jag hoppas på att göra ett stabilt lopp så att jag får ett kul utgångsläge till söndag, säger Stina Nilsson.

Halfvarsson om bredden: "Det är nya tider"

I gårdagens sprinttävling pratades det mycket om de svenska damernas skidor. I prologen slogs fyra av tio svenskor ut, däribland Frida Karlsson och Maja Dahlqvist som inte tyckte att de hade optimala skidor.

Frågor ställdes om det hade att göra med omorganisationen i det svenska vallateamet där Anders Niemi är ny chef efter en turbulent tid.

"Inga stora grejer"

– Jag har varit med så pass länge så jag vet lite grand vad det handlar om. Det är inga stora grejer. Jättetråkigt för Frida och Maja att de inte fått till det hundra. Alla andra är ganska nöjda, säger Niemi, som efter förra säsongen petades som landslagsvallare men i augusti kom tillbaka som chef.

Stina Nilsson tonar också ned omorganisationen samt Karlssons och Dahlqvists synpunkter.

– Jag tycker inte att det märks. Vi jobbar på som vi brukar göra. Jag tycker att det har funkat bra, det var mer att det var ett lurigt före (i går), säger Nilsson.

I dagens dam- och herrtävling väntas det bli något mer lättvallat väder. Omkring nio grader minus i stället för två minus, och inget snöfall.

Rak kommunikation

Stina Nilsson, tio sekunder bakom ledande norskan Maiken Caspersen Falla som avbrutit touren, beskriver sig själv som väldigt tydlig när hon berättar för vallarna vad hon tycker om sina skidor.

– Jag är extremt röd i personligheten, säger hon.

Röd som i arg?

– Röd som i bossig. Ganska vass. Det är inget rum för kallprat, utan det är ganska...

Raka rör?

– Ja.

På herrsidan är Calle Halfvarsson en av svenskarna som lär ha bäst chans i dag. 30-åringen, på åttonde plats 23 sekunder bakom ledande norrmannen Johannes Høsflot Klæbo, ser fram emot 15 kilometer klassiskt.

– Bara det inte känns som i prologen (i sprint, 22:a plats i kvalet) så kanske det bli en bra helg, säger Halfvarsson.

Jonna Sundling (trea) och Oskar Svensson (sexa) ligger bäst till i Rukas minitour, inför helgens tävlingar.

David Hjorter / TT

Artikeltaggar

FinlandLängdskidåkningStina Nilsson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.