• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

En satsning som ligger i tiden

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ordföranden Alexander Fornsjö välkomnar Emelie Georgson och damhockeyn till Skövde IK.
Foto: Johan Espefält
Skövde IK tar upp damhockey på sitt program. Ett beslut som ligger helt rätt i tiden. Om vi börjar att titta utanför vår lokala horisont finner vi att många klubbar som är stora och mycket etablerade på herrsidan har damlag i sin verksamhet.

När det gäller ishockey kan vi bland annat nämna Luleå, HV 71, Djurgården, AIK, Brynäs, Linköping och Leksand, men man har även börjat röra på sig i Färjestad och Frölunda.

Här pratar vi om klubbar som tillsammans omsätter hundratals miljoner kronor, visst det är herrlaget i SHL som drar in de stora pengarna, men det är ändå rätt väg att gå. Att det tas ansvar för hela sporten, vilket kommer leda till ökat intresse totalt sett och det kommer att betala sig på sikt.

Vi kan titta inom fotbollen ute i Europa där storklubbarna nu driver professionella damlag som tilldrar sig allt större intresse och lockar till sig spelare av hög klass. Det är bara att titta på klubbtillhörigheten på våra svenska landslagsspelare som hör hemma i Real Madrid, Chelsea, Bayern München, Paris SG och Wolfsburg för att nämna några.

Nu skall vi naturligtvis inte jämföra detta med att Skövde IK nu gör ett allvarligt försök att etablera damhockey, men det visar på en anda i klubben som ligger rätt i tiden. Jag gillar deras profil "ishockey för alla". Det känns som om klubben har förstått sin roll i samhället. Klubben vill växa och med två fullstora isytor har möjligheterna ökat avsevärt. Bredd föder som bekant topp.

Nu tar de över Skövde HC:s roll och känslan är att det borde gå lättare att bedriva verksamhet under Skövde IK:s vingar.

Väcker funderingar

Kanske väcker Skövde IK:s satsning funderingar även hos andra lokala klubbar.

Inom fotbollen har Ulvåkers IF, Skultorps IF och Våmbs IF dam- och flickverksamhet.

På Lillegården har vi Skövde AIK och IFK Skövde FK som enbart sysslar med fotboll för manliga utövare. Samtidigt finns Skövde KIK på samma ställe som enbart har tjej- och damverksamhet. Kanske finns det vinster att göra med ett närmare samarbete, eller gå så långt att man slår ihop sig med någon? Kanske är det bra som det är? Jag tycker det är intressant att väcka frågan.

Samma inom handbollen där vi har två renodlade elitföreningar, IFK Skövde HK och Skövde HF på herr- respektive damsidan.

Majoriteten av klubbarna i dam- och herrelit har dam- och herrlag i seriespel. Flera av dem på den allra högsta nivån som Sävehof, Lugi och Önnered.

Nu finns det ingen tradition för detta i Skövde, Country undantaget, men frågan är vad som skulle hända om IFK Skövde och Skövde HF gjorde gemensam sak. Säkert en utopi för många, men absolut värt att fundera på.

Hur som helst är trenden i dag att man går mot klubbar öppna för både tjejer och killar och inom hockeyn höjs det till och med röster om att porta SHL-klubbar som inte bedriver damverksamhet.

Jan Larsson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.