• idag
  15 juli
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  16 juli
  24°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ny försvarsdoktrin Per Blomquist?

Insändare
PUBLICERAD:
Replik.

I sin senaste debattartikel (SLA 25/11) skrev Per Blomquist att han via sajten alliansfriheten fått bl.a. fördjupad information om försvars- och säkerhetspolitiken. Han nämner dessutom att han samarbetar med strategen Raimo Jakola i sin strävan att hålla Sverige utanför Nato.

Jag vet inte vem som utnämnt Jakola till strateg men denne strateg har i flera inlägg tagit upp att USA och Ryssland rustar med missilrobotar som är förhållandevis snabba och lätta att omgruppera, snabbt kan verka och därmed hotar att slå ut vårt insatsförsvar.

Denna information kan verkligen inte klassas som någon nyhet då vapenutvecklingen, inte bara i USA och Ryssland, sedan lång tid tillbaka fullständigt exploderat inte minst inom nämnt område.

Per Blomquist har dock funnit lösningen för vårt försvar. Han skriver: "Lösningen för Sverige är försvar med verklig allmän värnplikt" samt "det gäller då att välja svenskt försvar med minsta förluster både personellt och för samhällelig infrastruktur."

Jaha, och hur skall då detta gå till?

Hur skall avvägningar göras mellan behov av flygstridskrafter, marinstridskrafter och arméförband? Skall arméförbanden vara tekniskt kvalificerade med gott skydd, rörlighet och eldkraft eller skall den verkligt allmänna värnplikten bestå av enbart fotfolk?

Tacksam för svar!

Hergus Palmquist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.