Hoppa till huvudinnehållet

Stora skillnader i satsningar på kulturskolan

Publicerad:
Skillnaden är stor gällande hur många kronor som kommunerna satsar på musikskolan. Skövde ligger under genomsnittet.
Skillnaden är stor gällande hur många kronor som kommunerna satsar på musikskolan. Skövde ligger under genomsnittet. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Skillnaderna är stora i hur mycket pengar som kommunerna lägger på musikskolan. Skövde ligger en bra bit under genomsnittet.

172 kronor per invånare är Skövde kommuns nettokostnad för musikskolan under 2018 enligt nya siffror från myndigheten Kulturanalys som nyhetsbyrån Sirén har sammanställt. Rikssnittet är 260 kronor per invånare.

Ligger lågt

Skövde kommun hamnar på plats 266 bland Sveriges 290 kommuner när det gäller satsningen på musikskola för unga.

– Ja, vi ligger bland de lägsta i Skaraborg och vi ligger även lågt bland jämförbara kommuner. Men det är politiska beslut som står bakom hur mycket man väljer att lägga på olika saker i kommunen, säger rektor Martin Lindor och tillägger:

– Jag tycker att vi levererar väldigt mycket verksamhet för de pengarna.

Stort intresse

Körsång har växt mycket under året och de har långa köer till barnverksamheten men även till gitarr och piano.

– Det finns ett stort intresse och fick vi mer resurser skulle vi kunna ta emot fler elever.

Musikskolan har även ett besparingskrav på sig.

– Från och med årsskiftet har vi en besparing på nästan en halv miljon kronor och då hamnar vi antagligen längre ned i statistiken nästa år för då tappar vi ytterligare gentemot andra kommuner.

Stora skillnader

Det är stora skillnader bland landets kommuner i hur mycket pengar som satsas på kultur- och musikskolor. Orsa är den kommun som lägger mest pengar per invånare med 688 kronor. I Laxå, Sorsele och Wilhelmina lägger man inga pengar alls.

Även i Skaraborg är det stora skillnader där Tidaholm lägger mest med 387 kronor per invånare. Tibro lägger 202 kronor och Hjo 264 kronor medan kostnaden för Karlsborgs kommun är tio kronor per invånare.

Annan lösning

Musikskolan i Karlsborg lades först ned och en som var drivande att den skulle återuppstå var Inger Larsson (L).

– Jag grät i mitt hjärta när musikskolan lades ned. Men jag tänkte att det kommer en ny mandatperiod. Jag lade en motion om att den skulle starta igen och då fick vi en kulturskola istället. Det känns som det bästa jag har gjort i mitt politiska liv.

I Karlsborg är det Studiefrämjandet Norra Skaraborg som driver Kulturskolan sedan ett antal år tillbaka.

– Vi köper en tjänst av Studiefrämjandet och de ser till att det finns den personal som behövs utifrån de behoven som eleverna vill ha. Även om vi inte lägger så mycket pengar tycker jag att vi får ut väldigt mycket i totalen, säger hon och tillägger:

– Det är mycket besparingar i alla kommuner men vi har nästan inte lagt någon besparing alls på kultur och fritid i Karlsborg. Det är också en satsning i sig för vi ser att det här är väldigt viktigt.

Artikeltaggar

KarlsborgNöje/KulturSkaraborgSkövdeSkövde kommunStudiefrämjandet

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.