Hoppa till huvudinnehållet

Minidokumentär om Vättern

Publicerad:

Aktion Rädda Vättern har i samarbete med en filmskapare släppt en minidokumentär, i vilken Försvarsmaktens verksamhet på Vättern kritiseras.

Den sex minuter långa dokumentären Vättern – hotad dricksvattentäkt finns att se på Youtube. Den är gjord i samarbete med Tina-Marie Qwiberg.

Dokumentärfilmaren har bland annat gjort Efter floden, en dokumentär på temat sötvatten som visats på Svt. Den handlar om mänsklighetens påverkan och utnyttjande av ekosystemen och naturresurserna.

– I en tid där rent sötvatten, både i Sverige och globalt håller på att bli en bristvara, låter vi kortsiktiga ekonomiska intressen och gamla miljöskadliga traditioner fortsätta styra och förstöra. Vi behöver stanna upp, ta in, reagera för att sedan gå till handling, säger Aktion Rädda Vätterns ordförande Lisa Lennartsson i ett pressmeddelande.

Filmen redogör för bristen på sötvatten och Vätterns betydelse som dricksvattentäkt. Den kritiserar Försvarsmaktens användning av Vättern som skjutmål och flygövningsområde och planerna på att utöka verksamheten. Även förekomsten av PFAS på Karlsborgs flygplats uppmärksammas.

Artikeltaggar

Karlsborgs kommunMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.