Hoppa till huvudinnehållet

Åtalade för skjutningen

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
De åtalade handlar om två personer i 25-årsåldern, båda med skyddad identitet och med kriminell bakgrund
De åtalade handlar om två personer i 25-årsåldern, båda med skyddad identitet och med kriminell bakgrund Foto: Christer Lundh

Det var på öppen gata, utanför badhuset i Mariestad på eftermiddagen den 9 september, som en person blev skottskadad i benet.

Nu åtalas två personer misstänkta för att vara inblandade i gärningen.

Polisen letade under flera månader för att hitta de skyldiga till händelsen i Mariestad som väckt mycket uppståndelse.

Under fredagen väckte åklagaren Lars Johansson åtal i Skaraborgs tingsrätt mot två män som greps i Mariestad.

– Det har varit ett stort pussel som nu lett fram till detta, säger Magnus Karlsson, vid polisens enhet för grova brott, om åtalet som presenterades under fredagen.

En frisläppt i skjutärendet

Två män

De åtalade handlar om två personer i 25-årsåldern, båda med skyddad identitet och med grov kriminell bakgrund från Skåne:

• En 24-årig man åtalas för grov misshandel och grovt vapenbrott. Han ska ha avlossat skottet som träffade en 21-årig person i benet. Skottet träffade på offrets framsida av högra låret och resulterade i ett splittrat brott på nedersta delen av lårbenet, där sedan kulan satt kvar. Enligt åtalet ska gärningsmannen ha visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Han är även åtalad misstänkt för narkotikabrott. I november greps han med 52 gram cannabisharts och drygt två gram cannabis.

• En 23-årig man åtalas för medhjälp till dådet. Han ska enligt åtalet ha varit på platsen för skjutningen och vetat i förväg vad som skulle hända.

Misstänkta för skjutningen

Vittnen

Flera vittnen ska ha sett männen springa på Magasinsgatan och in på Österlånggatan för att sedan fly undan i en bil. Ett vittne ska ha sett en silverfärgad Audi i hög hastighet kört mot enkelriktat på Kungsgatan och sedan in på Leksbergsvägen.

En man i 20-årsåldern har i förhör berättat att de tilltalade varit ute efter vapen. Händelsen ska ha föregåtts av ett bråk utanför Vadsboskolan.

Den förhörde har tidigare varit misstänkt i ärendet. Brottsmisstanken har lagts ned med motiveringen att brott inte kan styrkas.

Kaliber

Magnus Karlsson berättar att kulan som hittades i den skottskadades ben är svåridentifierad.

– Det handlar om en kaliber på mellan sju och nio millimeter.

Något vapen har aldrig hittats. Magnus Karlsson vill heller inte berätta något kring polisens teori om varför skottet avlossades.

– Nej, jag vill inte föregå rättegången som kommer att hållas under ett par dagar nästa vecka, säger han.

Artikeltaggar

Brott & blåljusMariestads badhusNarkotikabrott

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.