Hoppa till huvudinnehållet

Skjutning är inte mordförsök - Skövdebo frias helt

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
På måndagen kom Jönköpings tingsrätts dom efter krogskjutningen. Den Skövdebo som åtalades för inblandning friades helt.
På måndagen kom Jönköpings tingsrätts dom efter krogskjutningen. Den Skövdebo som åtalades för inblandning friades helt. Foto: TT/Arkiv

Den Skövdebo som var en av de åtalade efter krogskjutningen i Jönköping frias helt. Det gör även en 22-åring. Den man som avlossade skottet döms till fängelse i 2 år och 9 månader för bland annat framkallade av fara för annan.

21-åringen från Skövde och två män, 29 och 22 år gamla, från Huskvarna häktades efter skjutningen vid restaurangen Harrys på Brunnsgatan i Jönköping den 24 februari. De åtalades i november misstänkta för försök till mord och framkallande av fara för annan.

Åklagaren hävdade att de tillsammans och i samförstånd hade försökt att döda två personer, anställda på restaurangen som entrévärdar. Åklagaren menade att de tre var skyldiga till försök till mord även om det bara var en av dem som sköt. Minst ett skott avlossades vilket träffade restaurangdörren, restaurangen hade stängt men det fanns fortfarande personal i lokalen, ingen kom dock till skada.

Erkände skjutning

Under rättegången, som pågick i sju dagar i Jönköpings tingsrätt och avslutades den 6 december, erkände 29-åringen att det var han som avlossade skottet. Han var upprörd efter att ha blivit avvisad från krogen. Han hävdade dock att hans avsikt inte var att skada någon och han sade också att de två medåtalade inte hade någon kännedom om hans plan.

Det var även Skövdebons och 22-åringens inställning.

Sex månader efter skjutningen - ännu inget åtal

Frias helt

På måndagen kom tingsrättens dom. Skövdebon frias helt och 22-åringen döms till en månads fängelse för vapenbrott (en händelse som inte har med krogskjutningen att göra) - domstolen anser inte att åklagaren har lyckats bevisa att de känt till skyttens planer.

Skövdebo förnekar mordförsök i Jönköping

29-åringen döms till fängelse i två år och nio månader för framkallande av fara för annan, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Domstolen anser att mannen genom att skjuta ett skott utsatte de som fortfarande befann sig inne i lokalen för livsfara.

En indikation på att de tre inte skulle dömas för försök till mord kom redan på rättegångens sista dag då de försattes på fri fot efter beslut av domstolen.

Skövdebon är känd av polisen sedan tidigare och dömd för ett grovt brott i Skövde.

Artikeltaggar

Brott & blåljusJönköpingSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.