Nya direktiv ska ge kortare handläggningstider för bygglov

Bostad & byggen
PUBLICERAD:
Bygglovsnämnden vill att sektor samhällsbyggnad ska arbeta för att få kortare handläggningstider. Arkivbild.
Foto: Rune Johansson
Sektor samhällsbyggnad ska arbeta för att få kortare handläggningstider. Man ska också fortsätta identifiera områden där äldre detaljplaner behöver revideras.
Det framgår i bygglovsnämndens nya verksamhetsplan.

Bygglovsnämnden har beslutat att godkänna verksamhetsplanen för 2020.

I den framgår att sektorn nu ska arbeta mer mot att visualisera och digitalisera för att på så sätt frigöra administrativ tid från handläggarna så att de kan arbeta mer med ren handläggning för att få kortare handläggningstider.

Nämnden vill även att sektorn ska fortsätta identifiera områden där äldre detaljplaner behöver revideras.

– I verksamhetsplanen för nämnden in ett antal åtgärder som behöver slutföras det kommande året. Först och främst behöver en arbetsordning för enklare uppdateringar av befintliga, inaktuella detaljplaner komma på plats. Det finns tyvärr många sådana planer som hämmar byggande och utveckling. Nämnden ska göra vad den kan för att inom ramen av en tämligen stel lagstiftning skynda på hanteringen, säger Anders G Johansson (M), bygglovsnämndens ordförande.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.