Hoppa till huvudinnehållet

Skanska vill flytta asfaltsverket till Norra Ryd

Publicerad:
Den tänkta lokaliseringen av Skanskas asfaltverk är markerat rött och med ett A.
Den tänkta lokaliseringen av Skanskas asfaltverk är markerat rött och med ett A. Foto: Oskar Karlsson

Skanska har nu gjort en anmälan till Miljösamverkan östra Skaraborg om uppställning av ett asfaltsverk i Norra Ryd. Det handlar om tillverkning av upp till 200 000 ton asfaltsmassa per år.

Verksamheten ska bedrivas inom fastigheten Skövde Ryd 15:44, nordost om Skövde centrum strax väster om riksväg 26 och norr om Skaraborgs sjukhus Skövde. Verksamhetsområdet uppgår till cirka 30 000 kvadratmeter, tre hektar.

200 000 ton per år

Anmälan som Skanska Industrial Solutions AB nu har lämnat in rör uppställning av ett asfaltsverk för tillverkning av upp till 200 000 ton asfaltsmassa per år men de bedömer att den genomsnittliga tillverkningen uppgår till 85 000 ton per år. I anmälan vill de även ha mottagning och återvinning av upp till 30 000 ton returasfalt per år.

En bullervall

De planerar även att utjämna vissa delar av markområdet och bygga en bullervall. För det anmäler de även mottagning och återvinning av runt 115 000 kubikmeter avfall för anläggningsändamål.

I anmälan skriver de att: "platsen har valts eftersom det generellt sett är ett bättre alternativ att placera verksamheter i områden som redan är påverkande än att lokalisera verksamheter till sådana områden där ingen exploatering skett sedan tidigare."

De anser även att den är lämplig med goda anslutningsmöjligheter till befintligt vägnät.

Dygnet runt

Enligt anmälan ska asfaltstillverkning pågå dygnet runt under helgfria vardagar. Återvinningsverksamheten, det vill säga, hantering av returasfalt och utjämning av markområdet ska ske på vardagarna under dagtid.

I samband med större projekt som ny- eller ombyggnad av väg vill de ha större flexibilitet gällande asfaltstillverkning och transporter. Då vill de ha möjlighet att bedriva verksamhet även under andra tider.

Även byggnader

Förutom att anlägga ett asfaltsverk kommer Skanska, även upprätta byggnader personalutrymme, platskontor och en tälthall för parkering av de fordon som används inom anläggningen.

Skanska vill påbörja verksamheten så snart som möjligt och att den ska få bedrivas tillsvidare.

Nytt tillstånd

Den sista december upphör brytningstillståndet för Skanska i Billingsryd men de har ansökt om ett nytt tillstånd hos länsstyrelsen.

Artikeltaggar

MiljöNorra Ryd

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.