Hoppa till huvudinnehållet

Hotelldel på Billingehus får påbyggnad

Publicerad:
Så här vill man att den norra hotelldelen ska se ut med en påbyggnad mot Billingecentret. Foto: ÅF Koncept arkitektur och design AB

Host Billingehus har lämnat in sin bygglovsansökan till kommunen. Här framgår det hur man vill att kongressanläggningen ska se ut och var de nya rummen ska placeras. Hotellets norra del ska få en ny våning med utsikt mot Billingecentret.

Det är företaget Host Billingehus som äger fastigheten och som står som avsändare på bygglovsansökan som har kommit in till Skövde kommun. I ansökan finns samtliga ritningar bifogade som visar kongressanläggningen, det nya köket och alla nya rum med mera.

Om kommunen godkänner handlingarna och beviljar bygglov återstår att se.

"Vi är överens om Billingehus"

Huset blir högre

Vid presskonferensen i förra veckan berättade projektledaren Gisle Tangenes att man ökar antalet rum från 240 till 300, och att många av dem kommer att skapas där det i dag finns mötesrum.

Den stora förändringen som kommer att synas utifrån när det gäller hotelldelen är en påbyggnad på byggnaden längst norrut, den som har gaveln mot badet.

Den hotelldel som man enligt ansökan vill utöka med en halv övervåning, det vill säga på den delen som vetter ut mot gatan, är den längst till vänster och som delvis skyms av träden. I hotelldelen till höger på bilden, på första våningen, finns det i dag mötesrum och här planerar man att skapa nya hotellrum.
Den hotelldel som man enligt ansökan vill utöka med en halv övervåning, det vill säga på den delen som vetter ut mot gatan, är den längst till vänster och som delvis skyms av träden. I hotelldelen till höger på bilden, på första våningen, finns det i dag mötesrum och här planerar man att skapa nya hotellrum. Foto: Anna Warner

Den delen av huset som vetter mot Arne Sandbergs väg kommer enligt planerna att få en våning till. Det är alltså halva huset som man vill göra en våning högre.

Här skapas ytterligare nio dubbelrum och två familjerum.

Mötesrum försvinner

De flesta av mötesrummen, och även förråd, som försvinner finns i dag på bottenvåningen i mittenbyggnaden, i den delen som vetter mot det blivande Billingecentret.

Totalt på mittenbyggnadens plan ett skapar man 15 dubbelrum och sju familjerum. De flesta med utsikt mot Billingecentret.

På plan fyra bygger man om en lägenhet till två sviter, och det blir även några nya rum på plan två och tre.

Så här ser den nya kongressanläggningen ut nedifrån bergskanten. Gränsen mot det befintliga huset går ungefär en tredjedel in från höger. Förutom den högra delen av huset som delvis får en ny påbyggnad.
Så här ser den nya kongressanläggningen ut nedifrån bergskanten. Gränsen mot det befintliga huset går ungefär en tredjedel in från höger. Förutom den högra delen av huset som delvis får en ny påbyggnad. Foto: ÅF Koncept arkitektur och design AB

Halverar köket

Nu finns hotellrummen i de tre längorna utmed Arne Sandbergs väg och i framtiden kommer det även att finnas några rum i den del av huset där receptionen och spat finns i dag.

De nya rummen vill man skapa där det nu finns konferensrum på plan ett. Det vill säga en våning under receptionen.

– Vi kommer att använda existerande ytor i hotellet, och vi kommer att mer än halvera köket. Vår konsult hade aldrig sett ett så stort kök så nu kommer det bli cirka 400 kvadratmeter, sa Gisle Tangenes på presskonferensen.

Lounge med bar

Det framgår tydligt av ritningarna att man vill att flera förråd i köksregionerna ska tas bort och att arbetsytan rationaliseras. Rumsytan mot bergskanten frigörs, fönstren förstoras och där vill man ha en lounge med en bar.

Kongressanläggningen ser i princip likadan ut som i det förra, alltså det andra, förslaget från Billingehus.
Kongressanläggningen ser i princip likadan ut som i det förra, alltså det andra, förslaget från Billingehus. Foto: ÅF Koncept arkitektur och design AB

Direkt till vänster om den, om man står i slalombacken och tittar upp mot hotellet, kommer terrassen att ligga och till vänster om den kongresshallen.

Jämfört med förslag nummer två från Billingehus så har nu köket ritats om och antalet toaletter i direkt anslutning till kongresshallen har minskat från 20 plus pissoar till tolv. Även garderobsytan är minskad i bygglovsansökan.

Parkeringen kommer också att göras om och där vill man plantera flera nya träd. I och med bygget av kongressanläggningen så är Alphyddans saga all.

Här ska tillbyggnaden med kongresshallen dockas till det befintliga huset. Därmed är Alphyddans saga all.
Här ska tillbyggnaden med kongresshallen dockas till det befintliga huset. Därmed är Alphyddans saga all. Foto: Anna Warner

Artikeltaggar

BillingehusNyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.