Bättre sömnutredning tack vare ny utrustning på Skas

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Lena Andersson, biomedicinsk analytiker, och överläkaren Erik Kindgren som är ansvarig forskare för Balthazar-studien.
Foto: Bild och media
Tack vare ett forskningsanslag kan Barn- och ungdomsmedicin på Skaraborgs sjukhus köpa in flyttbar utrustning för sömnanalys. Utrustningen ska användas inom forskning samt på själva kliniken.

Forskningsanslaget är på 340 000 kronor och kommer från Fonden för rehabilitering och medicinsk forskning. För dessa pengar kan avdelningen köpa in så kallad polysomnografiutrustning, för att analysera sömn hos barn.

– Vi behövde en ny polysomnografiutrustning i vår forskningsstudie, Balthazar-studien, där vi bland annat studerar sambandet mellan sömnstörningar och smärta samt sömnstörningar och ADHD-symptom hos barn med hypermobilitet, säger Erik Kindgren, överläkare inom barn- och ungdomsmedicin vid Skaraborgs sjukhus, i ett pressmeddelande.

Är flyttbar

Den nya flyttbara utrustningen för sömnanalys kommer att användas inom forskning, men också användas kliniskt på Barn-och ungdomskliniken, som tidigare inte haft tillgång till någon egen sömnutrustning. Detta utökar klinikens möjligheter för utredning av sömnproblem hos barn.

– Tidigare har vi utfört undersökningarna under en natt på barnavdelningen. Med denna nya sömnutrustning så kommer vi även att kunna utföra undersökningen i barnens hem, vilket mer återspeglar normal sömnmiljö. Vi har sett att många yngre barn blir oroliga över att sova en natt på sjukhuset, detta påverkar sannolikt deras sömnkvalitet under den natten, säger Erik Kindgren.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.