Hoppa till huvudinnehållet

Högt vattenläge i Vänern men långt från rekord

Publicerad:
Just nu är vattennivån hög och bryggan vid Snapen täcks nästan av den våta varan.
Just nu är vattennivån hög och bryggan vid Snapen täcks nästan av den våta varan. Foto: Charlotte Ferneman

Under torsdagen var Vänerns officiella vattennivå 44,94 meter över havet.

Nivån är hög men långt från de 45,67 som noterades den 13 januari 2001.

– Jag tror att nivån kommer att sjunka den närmaste tiden, säger Tor Segerbo vid länsstyrelsen.

Få inblandade lär glömma Vänerns höga vattenstånd vintern 2000/2001. Efter en mild och regnrik höst blev det höga flöden i vattendragen, nivåerna steg och länsstyrelsen gick in och beordrade en högre tappning än vattendomen tillåter. I stället för den maximala tappningen på 1 030 kubikmeter per sekund handlade det om 1 200 kubik per sekund.

Så här såg det ut vid samma brygga för drygt ett år sedan. I oktober 2018 var nivån en dryg meter lägre än den är just nu.
Så här såg det ut vid samma brygga för drygt ett år sedan. I oktober 2018 var nivån en dryg meter lägre än den är just nu. Foto: Charlotte Ferneman

Vattennivån steg ändå och 13 januari 2001 var den 45,67 meter över havet, vilket fortfarande är den högsta nivån som uppmätts sedan regleringen 1937.

Skadorna kring sjön blev stora. Översvämningarna orsakade stora problem och inte förrän under slutet av juni var nivån nere vid det som kallas dämningsgräns och som är den högsta nivån i vattendomen.

Långt under

Den här vintern är vattennivån också hög, men den når inte siffrorna från 2001. Just nu (torsdag) ligger Vänern på 44,94, vilket är cirka 30 centimeter över medelvärdet för den tidpunkten de senaste 100 åren.

Efter den torra sommaren 2018 sjönk nivån. I oktober samma år låg den på 43,86 meter. I början av 2019 hade den stigit till 44,21 och efter den milda och regnrika hösten var nivån 44,96 den 28 december.

– Läget har stabiliserats sedan julafton, men vi tror att Vänern snart kommer att börja sjunka, säger Tor Segerbo, chef för vattenenheten hos länsstyrelsen.

Enligt SMHI är flödet till Vänern 700 kubikmeter per sekund, medan utflödet i Vänersborg är 900 kubikmeter. Nettomässigt töms alltså Vänern med 200 kubikmeter per sekund och då är ändå inte avdunstningen inräknad.

Tor Segerbo säger att det brukar vara tvärtom. Under vintern brukar vattnet bindas i snö och is, Vattenfall brukar se till att vattenstånd i Vänern är lågt för att ha beredskap och utrymme för vårfloden.

– Vattenfall sköter det jättebra men i framtiden måste vi kanske fundera på hur vi ska hushålla när det inte är samma cykler på vattnet som tidigare. Vi har tillsammans med Vattenfall börjat föra en dialog hur man skulle kunna ha en mer anpassad tappningsstrategi för Vänern.

Referensår

Det som hände under 2000/2001 används ofta som ett referensår när det diskuteras vad som ska göras för att inte hamna i en liknande situation.

Länsstyrelsen följer noga utvecklingen och har en grundberedskap. Under vintern gjorde höjda nivåer i bland annat Upperudsälven och sjön Viken att länsstyrelsen höll samverkanskonferenser med berörda kommuner, olika vattenkraftaktörer och räddningstjänsten för att stämma av att allt var under kontroll.

Hur ser det ut i vår?

– Fortsätter det vara så här milt så tror jag att vårfloden med höga flöden kommer mycket tidigare än normalt. Marken är så blöt och vattnet som kommer har ingen annanstans att ta vägen än närmaste bäckar, åar och älvar ut i havet.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenMariestadNyheterSMHIVänernVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.