Ett initiativ som känns rätt

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
IFK Skövde FK:s ordförande Joakim Wendt och SKIK:s ordförande Anna-Lena Wetterteg, kanske är de med och skapar en gemensam förening.
Foto: Erica Augustsson
I fredags presenterades det planer på ett samarbete mellan IFK Skövde fotboll och Skövde KIK.
Det kan till och med leda fram till en sammanslagning, kanske en förening som skulle kunna heta IFK Skövde KIK, eller liknande.

En gemensam arbetsgrupp skall tillsättas och det är naturligtvis viktigt att man verkligen går till botten med detta. Att man vänder på varenda sten och att det finns en rejäl förankring hos ledare och spelare. Finns ingen anledning att bygga luftslott.

Personligen tror jag mest på en total sammanslagning, att det drivs dam- och herrfotboll i samma förening. Detta kommer fotbollen att tjäna på och sätter press på att det hela skall fungera.

Jag tror mycket på den gemensamma föreningen, även om jag inser att det finns en risk för att damverksamheten hamnar i skymundan.

Tyvärr finns det sådana exempel, men det ligger en bit tillbaka i tiden. Nu har den allmänna debatten och upplysningen rörande jämlikhet och värdegrund varit på tapeten länge så det borde vara riskfritt.

Se möjligheterna

Jag tycker dessutom man skall se möjligheter och inte hinder.

Man vill inte höra snack som ”det går aldrig”, ”så här har vi aldrig gjort tidigare”.

Att det är IFK Skövde FK och Skövde KIK som nu beslutat sig för att undersöka möjligheterna till samarbete känns logiskt, grannar på Lillegården som de är.

Skövde AIK då? Det är också en granne.

När det gäller SAIK tror jag att de just nu gör bäst i att lägga sitt krut på att vara en klubb som utvecklas för att tillhöra eliten. En tillräckligt tuff utmaning i rådande ekonomiskt klimat för landets division 1-klubbar.

På sikt tror jag att även SAIK kommer att närma sig damfotbollen. Ju fler klubbar det finns, desto fler kommer att börja spela. Det skall nämnas att såväl IFK som AIK har drivit damfotboll på 80-talet.

För Skövde KIK kan jag bara se plus med ett samarbete eller samgående.

Att det handlar om en ung förening utan några historiska belastningar är enbart positivt.

Skövde KIK har varit något av pionjärer med sitt sätt att jobba, de har brutit ny terräng i den mansdominerade fotbollen. Bara en sådan sak gör att de inte kommer att bli uppkäkade av herrföreningen.

En tungviktare

Att göra gemensam sak med IFK kommer att säkra och trygga kvinnofotboll på Lillegården. Det pratas om en förening med runt 1 100 aktiva och 150 ledare. En sådan storlek och tyngd skojar man inte bort.

Nu skall det bli spännande att följa vad som kommer fram i det gemensamma arbete som skall starta upp på allvar.

Jag har lyft frågan tidigare och kul att det ser ut att hända något i en tid då damerna kommer in i allt fler klubbar som enbart haft herrverksamhet, det ser vi i såväl fotboll som ishockey.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.