• idag
  29 sep
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Trygg energiförsörjning?

Insändare
PUBLICERAD:
Hur vet ni att Norden inte kommer att drabbas av t.ex. en jordbävning som på några ögonblick förvandlar dagens kärnkraftverk till "skrot" med påföljande härdsmältor och strålningsutsläpp, undrar Rolf Moberg i sin insändare.
Foto: Forsmarks Kraftgrupp bildarkiv
Med anledning av Cecilia Widegrens (M) inlägg i SLA den 3/1 och andra pågående diskussioner i detta ämne, skulle jag (och säkert fler) vilja att ni, kära förespråkare för kärnkraft, svarar på några frågor och påståenden till undertecknad. Ta er en ordentlig funderare innan ni svarar, tack.

Hur vet ni att Norden inte kommer att drabbas av t.ex. en jordbävning som på några ögonblick förvandlar dagens kärnkraftverk till "skrot" med påföljande härdsmältor och strålningsutsläpp? Island ligger inte så långt bort om ni vill se underjordisk aktivitet i nutid.

Visst, det är länge sedan den här delen av nordkalotten drabbades, men titta på den geografiska historien så klarnar bilden.

Hur vet ni att de planerade slutförvaren är fullständigt idiotsäkra, även vid naturkatastrofer? En rörelse i jordskorpan även där kan bli rätt ödesdiger, antar jag.

Hur vet ni att våra barn, barnbarn och framtida generationer tycker detta är bra lösningar på energibehovet med de risker för stora delar av befolkningen det medfört så här långt, och kommer att medföra?

Läs gärna rapporterna från t.ex. Tjernobyl och framförallt Fukushima!

Vad har ni emot en satsning på vindkraft, vågkraft, vattenkraft, solenergi, eller t.ex. vätgas, producerad med solenergi? Det senaste framförallt för drift av fordon. Fungerar vad jag förstår alldeles utmärkt, och minskar behovet av rena elfordon och massor av laddningsplatser. Är det bara det att "fel" röstberättigade propagerar eller äger aktierna i dessa framtidsbranscher som hindrar en omplacering av resurserna? Edra "kompisar" i kärnkraftsbranschen placerar säkert mer än gärna om sina resurser om de bara ser att stålarna fortfarande trillar in! De här energislagen kan givetvis också gå sönder, men de tar i så fall med sig betydligt färre människor in i "evigheten" än en kärnkraftsolycka. Dessutom går de förmodligen att laga...

"Strömmen räcker inte"... jaså? Hur vet ni det? Varför inte be folk spara lite, t.ex. släcka lite onödiga belysningar och förbrukare, samt utöka det svenska underdimensionerade kraftnätet, ge bidrag till alla de olika små kraftverk som finns i våra vattendrag, använd gärna en slant där istället för till jobbskatteavdrag... Eller det ni tänkt till nya kärnkraftverk...

Nej, sluta propagera för den mest idiotiska kraftkällan mänskligheten uppfunnit! Var inte så rädda för att ta något steg tillbaka i bekvämlighet för att få ordning på det här!

Vi klarar det här, om ni bara vill och vågar! Lite gnäll lär det bli, men det går över.

Vad ni tror, förmodar och gissar är ointressant, men vad ni vet, det tar vi gärna del av.

Men de e' klart, en 75-årig gubbes funderingar kring sina barn och barnbarns framtid e' ju inte mycket att bry sig om, eller hur..?

PS. Passa på att se över möjligheterna till att begränsa födelsetalen också, så löser sig bristen på mat, vatten och andra resurser av sig själv på lite sikt. DS.

Vänligen:

Rolf Moberg, Tibro

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.