Samling om yttrandefrihet

Läsarnas
PUBLICERAD:
Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN och IngMarie Larsson, ordförande för Idéforum Skaraborg var huvudpersoner vid kvällens samling.

Idéforum Liberalen bjöd in ordföranden för Svenska PEN, Lidköpingsbon Jesper Bengtsson, till ett samtal på biblioteket i Skara om yttrandefrihet. Fokus på budskapet var att yttrandefrihetsfrågorna är större och viktigare än någonsin.

PEN är en ideell organisation för skribenter som startade 1922 och finns i cirka 140 länder. I svenska PEN finns cirka 1000 medlemmar.

IngMarie Larsson, ordförande för Idéforum Liberalen Skaraborg hade fångat upp Jesper Bengtsson som för tillfället bl a regisserat musikalen Familjen Addams som nu har föreställningar i Lidköping. Hennes frågor gällde situationen i Kina och vad som kan hända i framtiden. Kinas ambassadör uttryckte efter att kulturministern delat ut Tucholskypriset av Svenska PEN till Gui Minhai att vissa människor inte borde känna sig lugna efter att ha sårat Kina. Och Jesper Bengtsson som ordförande för Svenska PEN känner sig utpekad.

Under kvällen berördes även den fängslade författaren Dawit Isaac som sedan 2001 sitter i fängelse i Eritrea. Ryssland har tysta journalister, då övervakningen ökat. Var femte journalist har någon gång hotats för saker de skrivit. Antalet hot ökar genom sociala medier. Internet har ökat friheten men också behovet av övervakning.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.