• idag
  9 apr
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  11°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 apr
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

PRO i Skövde på seniorlunch med kulturinslag

Läsarnas
PUBLICERAD:
Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet, finns att se på Västergötlands museum.

35 medlemmar från PRO-föreningarna i Skövde kommun har varit på en seniorlunch på Jula hotell i Skara. Målsättningen var att äta gott, öka gemenskapen och utveckla innehållet i besöket med kulturella inslag. Samtliga målsättningar tillgodosågs.

Vi fick äta lunch i Jula konsthall, se en vacker samling av konstverk och välkomnades av hotellets vd Mikaela Grundström. Här finns de stora konstnärerna Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors. Samlingen av Anders Zorns tavlor är troligtvis den största i Sverige. Även tavlor av Bengt Lindström, Peter Dahl och Jenny Nyström finns med.

Efter konstupplevelserna fortsatte resan till Västergötlands museum med rundvandring för att bland annat se Fröslundasköldarna från bronsåldern som hittades på Kålland 1985. Under senare år har också utställningen om Kata och Kättil varit särskilt intressant. Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet, har rekonstruerats i form av en docka i full storlek. I utställningen visades dessutom flera fynd som gjorts vid utgrävningarna i Varnhem. Ett kanske inte lika känt namn var Agnes de Frumeries livsverk som konstnär som finns på Västergötlands museum. Skulpturer, keramik, glaskonst, målningar, teckningar och inventarier. Vidare utställningen Skara i medeltid och Själabärarna.

Ytterligare en utställning var Mellan is och eld – tolkningar av Västergötlands forntid där vi kunde följa en resa genom vår spännande forntid. Hur var livet för våra förfäder och förmödrar? Från istiden och genom sten-, brons- och järnåldern.

En spännande dag som gav mersmak och flera av resenärerna räknar med att återvända till både Jula och Västergötlands museum för att ytterligare fördjupa sig i konst och historia.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.