Projekt som ska leda till lösningar i sjukvården

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Thomas Andersson, professor i företagsekonomi, är projektledare.
Foto: Högskolan i Skövde
Ett projekt som ska leda till innovativa lösningar inom sjukvården har startats upp på Skaraborgs sjukhus. Tanken är att det även ska kunna användas av andra sjukhus.

Projektet leds av Högskolan i Skövde och pågår till och med 2021. Vinnova, som är Sveriges innovationsmyndighet, har beviljat två miljoner kronor för genomförandet av det.

"Innovationssystemet för ett sjukhus – att förstå möjligheter och hinder för innovation i sjukhusvård" är titeln och ska utreda hur sjukvården ska hantera de utmaningar som ställs i och med att samhället utvecklas. Det handlar dels om hur Skas nyttjar sina egna kompetenser för innovation, men precis lika viktigt är relationerna med andra aktörer som har en kompetens som Skas behöver, men inte har själva.

– Om vi tar exemplet digitalisering i vården, så är ofta digitaliseringsexperterna svaga på vård och experterna på vård är svaga på digitalisering. Det är svårt att mötas och kunna använda varandras kompetenser fullt ut. Ett välfungerande innovationssystem innebär att det finns kopplingar mellan olika kompetenser som underlättar innovationer, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och som är projektledare.

Både möjligheter och hinder ska kartläggas:

– Jag kan tänka mig att det finns goda idéer hos medarbetarna, men att många inte får chansen att realisera dem, bland annat på grund av att de har för mycket annat att göra. Jag hoppas att vi ska kunna utveckla och stötta innovationskraften hos medarbetarna inom vården.

Resultaten som kommer fram ska kunna översättas till praktiska utvecklingsmöjligheter, vilket betyder att metodiken ska kunna användas av andra verksamheter än Skas.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.