Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt fängelsestraff för sexbrottsdömd barnläkare

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Hovrätten sänkte på fredagen fängelsestraffet för läkaren till sju år. Bilden togs i början av processen, när mannen häktades.
Hovrätten sänkte på fredagen fängelsestraffet för läkaren till sju år. Bilden togs i början av processen, när mannen häktades. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Arkiv

Svea hovrätt sänker straffet för den läkare som i tingsrätten dömdes till tio års fängelse för grova sexuella övergrepp mot ett stort antal barn. Hovrätten dömer honom till sju års fängelse och ogillar också vissa delar i åtalet.

Våren 2019 dömdes läkaren, hemmahörande i Skaraborg, av Stockholms tingsrätt till tio års fängelse för bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar.

Brott i Skövde

Brotten har skett på olika läkarmottagningar i Sverige, bland annat vid sjukhuset i Skövde där mannen, idag 30 år gammal, arbetade en period, och även via vårdappen Kry.

Barnläkare döms till tio års fängelse för våldtäkter mot barn

Föräldrar som sökte vård för sina barn, ofta för vanliga åkommor, fick också se hur läkaren undersökte barnens underliv. Det var just detta brotten huvudsakligen bestod av, att mannen vid läkarundersökningar undersökt barnens underliv trots att det inte var medicinskt befogat, konstaterade tingsrätten i sin dom. Han hade även fått föräldrar att filma barnens underliv i videosamtal via appen.

Barnläkaren överklagar till hovrätten

Läkaren dömdes också att betala skadestånd till brottsoffren på sammanlagt 3,5 miljoner kronor. Domstolen beslutade även att mannen skulle utvisas från Sverige på livstid.

Barnläkare misstänks för fler brott i Skövde

Ville frikännas

Han överklagade domen till hovrätten och ville frikännas för samtliga brott utom barnpornografibrottet. Han har hela tiden försvarat sitt agerande med att alla undersökningar varit medicinskt motiverade och har hävdat att i hemlandet är helkroppsundersökningar av barn vanliga. Även åklagaren överklagade - men yrkade på skärpt påföljd - liksom några av målsägarna. Under fyra månader har Svea hovrätt genomfört över 40 förhandlingsdagar i målet och på fredagen kom domen.

"Noga prövat"

– Hovrätten har noga prövat läkarens invändning om att hans undersökningar var medicinskt befogade. Hovrätten har med några få undantag funnit bevisat att läkaren agerat på det sätt som åklagaren påstått samt att detta inte varit medicinskt befogat, säger hovrättsrådet Sven Jönson, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Hovrätten dömer läkaren för grov våldtäkt mot två barn och för grovt sexuellt övergrepp eller andra sexualbrott mot 43 barn. Hovrätten frikänner däremot läkaren från åtalen avseende sexualbrott mot barnens föräldrar. Hovrätten anser att hans agerande inte har kränkt föräldrarnas sexuella integritet. Läkaren döms till fängelse i sju år och utvisning på livstid. Han ska också betala skadestånd till de barn som han utsatt för sexualbrott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSexuella övergrepp mot barnSkövdeStockholmStockholms tingsrättSvea hovrätt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.